2011. január 5., szerda

Körte Szuflé


Nagyon szeretem a szuflét és ezt kivételesen párom is imádja, mert krémesen puha és könnyed. Ő amúgy nem desszertpárti. A szuflé meg muffin nála egy lére mennek, eleinte nem is igazán különböztette meg ezeket a kifejezéseket. Elvégre programozó, nem cukrász! :)) Lényeg a lényeg, hogy itthon elterjedt a "muflé" szó a muffin és szufléból. Aztán kedvére használja, hogy "már megint muflét eszünk?" :)

A gyümölcsös szuflét már nagyon régóta Aran receptje alapján készítem, fűszereket és egyéb belevalókat pedig kedvem szerint változtatom.

Hozzávalók (4 személyre):
55 g liszt
45 g vaj+ még egy kevés
200 ml tejszín
2 tojás
45 g cukor+ még egy kevés
65 g körtepüré
fahéj és vanília

1. A sütőt 200 fokra melegítjük (légkeverésesnél elég a 185).
2. A szufléformákat kenjük ki vajjal és szórjuk meg bőven cukorral, a felesleget viszont borítsuk ki.
3. Tojásokat szétválasztjuk.
4. Egy kisebb edényben a tejszínt felforraljuk (habtejszínt használtam). Zárjuk el a tüzet.
5. A tojásfehérjét a cukorral viszonylag kemény habbá verjük. Amint csücskös lesz már jó is, ne verjük túl keményre.
6. Egy lábosban olvasszuk a vajat, adjuk hozzá a lisztet majd a meleg tejszínt. Beshamel szerű szószunk lesz. Próbáljuk lehűteni egy picit (én hideg vizes lábast teszek alá), néha keverjünk bele. Adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját, a körtepürét (körtebefőttet pürésítek) és a fűszereket.
7. Ha már teljesen kihűlt akkor adjuk hozzá a tojáshabnak a felét. Alaposan keverjük egy fakanál segítségével csomómentesre. Majd adjuk hozzá a maradék tojáshabot és próbáljuk úgy beledolgozni, hogy minél kevésbé tegyük tönkre a habot.
8. A szufléformákat szinte telire töltjük a tésztával.
9. 10-12 percig sütjük.
10. Azonnal tálaljuk. Szórhatunk rá porcukrot, kínálhatjuk tejkaramellával leöntve vagy akár valamilyen gyümölcsszósszal.


Tipp: Ha vendégeknek készítjük és nem azonnal sütjük, akkor hűtőben tárolhatjuk a tésztát ( én eddig max. 1 napot tároltam így) és a vendégek érkezése előtt tegyük a formába. Ajánlom hogy sütés előtt szobahőmérsékletre melegítsük a tésztát a formákban.

És ne feledjétek a nyereményjátékot. Január 20-án sorsolok a rendszeres olvasók és a Facebook oldalam kedvelői közül.