2011. január 23., vasárnap

Késtechnika Makival


A tegnapi napom a tanulás jegyében telt. Végre eljutottam Maki Stevenson főzőiskolájába, alap késtechnika tanfolyamra. Maki Stevenson (azoknak akik nem hallottak róla) japán chef, egy nagyon kedves, közvetlen hölgy, akitől sokat lehet tanulni. Magyarországon él férjével és nagyon aranyos kisfiával.
Nos a két órás tanfolyam alatt nagyon sokat tanultam, ami továbbiakban remélem könnyíteni fogja a főzőcskézést. Mint rájöttem már maga a tartásom sem jó zöldségszeletelés közben, arról nem is beszélve, hogy sem a kést sem a hámozót nem használtam megfelelően...
És igen, egy jó kés kell. Nekem a jelenlegi azt kell mondanom már nem az igazi, nem annyira éles, mint annak lennie kéne...Maki kiemelte azt, hogy nem feltétlenül a drága, márkás kés a jó, hanem gyakran az olcsó akár piacról vett termék is lehet tökéletes. Beszélt nekünk a japán és francia technikáról, illetve sok trükköt mondott, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes szeletelni. Standard szeletelési formákat is megtanultunk, mint például a rondelle, batonnet, julienne vagy a brunoise (képeken az első itthoni "alkotások"). De ezt leírni nem is lehet, el kell menni a tanfolyamra! :) Nekem most már nem marad hátra más mint rengeteget gyakorolni! :)))


Aztán történt az is, hogy Maki főzőtanfolyamokra kuktákat keres, azaz lelkes segítőket a tanfolyamokra. Ez egy önkéntes program, cserébe a kukta részt vesz a főzőtanfolyamon. Jelentkeztem még január elején és mehetek!!!! Nagyon örülök a lehetőségnek, már nagyon várom az első főzőtanfolyamot. :))) Ja és még mielőtt bárki elkezdene gondolkodni ezen: nem, nem hagyom ott a pénzügyi szférát, ez csak egy hobbi! :)