2011. január 23., vasárnap

Késtechnika Makival


A tegnapi napom a tanulás jegyében telt. Végre eljutottam Maki Stevenson főzőiskolájába, alap késtechnika tanfolyamra. Maki Stevenson (azoknak akik nem hallottak róla) japán chef, egy nagyon kedves, közvetlen hölgy, akitől sokat lehet tanulni. Magyarországon él férjével és nagyon aranyos kisfiával.
Nos a két órás tanfolyam alatt nagyon sokat tanultam, ami továbbiakban remélem könnyíteni fogja a főzőcskézést. Mint rájöttem már maga a tartásom sem jó zöldségszeletelés közben, arról nem is beszélve, hogy sem a kést sem a hámozót nem használtam megfelelően...
És igen, egy jó kés kell. Nekem a jelenlegi azt kell mondanom már nem az igazi, nem annyira éles, mint annak lennie kéne...Maki kiemelte azt, hogy nem feltétlenül a drága, márkás kés a jó, hanem gyakran az olcsó akár piacról vett termék is lehet tökéletes. Beszélt nekünk a japán és francia technikáról, illetve sok trükköt mondott, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes szeletelni. Standard szeletelési formákat is megtanultunk, mint például a rondelle, batonnet, julienne vagy a brunoise (képeken az első itthoni "alkotások"). De ezt leírni nem is lehet, el kell menni a tanfolyamra! :) Nekem most már nem marad hátra más mint rengeteget gyakorolni! :)))


Aztán történt az is, hogy Maki főzőtanfolyamokra kuktákat keres, azaz lelkes segítőket a tanfolyamokra. Ez egy önkéntes program, cserébe a kukta részt vesz a főzőtanfolyamon. Jelentkeztem még január elején és mehetek!!!! Nagyon örülök a lehetőségnek, már nagyon várom az első főzőtanfolyamot. :))) Ja és még mielőtt bárki elkezdene gondolkodni ezen: nem, nem hagyom ott a pénzügyi szférát, ez csak egy hobbi! :)


10 megjegyzés:

 1. Nagyon ügyes vagy, klassz mindegyik!!!

  Gratulálok a "kuktaságodhoz"!! Biztosan sokat tanulsz majd. Azért velünk is megosztasz majd egy-két titkot??:)

  VálaszTörlés
 2. Szerencsés vagy, hogy elmehetsz ilyen tanfolyamokra.Én is mennék, ha lenne itt nálunk...

  VálaszTörlés
 3. ügyes vagy, én tavaly voltam nála, most másik órájára megyek.

  VálaszTörlés
 4. Colors, látogass meg, a kuktaságod mellé van számodra egy kis meglepi:)
  http://ildygastro.blogspot.com/2011/01/tejfolos-paprikas-csirkemell-kukoricas.html

  VálaszTörlés
 5. gratulálok - s ha benézel hozzám, majd még egy meglepetés fog érni :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyszerű lehetőség a tanulásra! Gratulálok! A csokitorta naaaaagyon guszta!
  Ha van kedved látogasd meg a blogomat,
  üdv,
  Kutya és Konyha
  http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

  VálaszTörlés
 7. Gizi köszönöm szépen, mindenképpen receptekhez passzoló trükköket leírok majd :)

  Bianka nagyon köszönöm!

  Otti: hát igen, sajnos Otthon kevesebb az ilyen lehetőség. De ügyesen szervezkedtek Otthon és csodálatos dolgokat műveltek tanfolyamok nélkül! :)

  Edith köszönöm! :)

  Nyárikonyha: Ha már tudod melyik tanfolyamra mész és van kedved összefutni írj privátban! Jövőhéten tudom meg melyik órákra mehetek majd.

  Ildy és Beastie nagyon köszi még egyszer a díjat!

  Autumn köszi! :)

  VálaszTörlés
 8. Mikor mész kuktáskodni a tavaszi szezonban? Tök jó lenne találkozni. Írd meg emailben, hogy mikorra vagy beosztva! :)

  VálaszTörlés