2011. január 13., csütörtök

Barackos-mentás sütemény


Itt a farsang ideje, gondoltam elővenni a gitár kiszúróformámat és kicsit muzikálissá tenni a konyhám alkotásait. Hát maga az alkotás nem lesz nagy durranás, de én szoktam szeretni az ilyen egyszerű de nagyszerű recepteket, ahol igazán csak egy-két ízesítés bolondítja a megszokott ízeket. Ez a barackos-mentás süti ezúttal ünnepi ruhát öltött, mert tortaformában sütöttem, holott nem igazán szoktam, legtöbbször csak egy akármilyen szögletes tepsit kap meg.


Hozzávalók (20 centiméter átmérőjű tortaformába):
150 g apró kockákra vágott barack (kb. 1 nagy baracknak felel meg)
2 g morzsolt menta (nekem teafűként van mentám, annak leveleiből morzsoltam)
3 tojás
6 ek. nádcukor
6 ek. olaj
1/2 sütőpor
6 ek. liszt
porcukor a diszítéshez

A sütőt 175 fokra melegítem. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Hozzáadom a tojás sárgákat, olajat és a sütőport. alaposan összedolgozom mixerrel. A gépi habverőt félreteszem és fakanállal vagy spatulával beledolgozom a szitált lisztet. Hozzáadom a barackot és a mentát is. Szilikon tortaformát használok, ezért azt nem szoktam vajazni, de egyéb tortaformát vajazzunk mielőtt belekerül a tészta. 30-40 percet sütöm, kb. negyedóra múlva kicsit mérséklem a hőmérsékletet 165 fokra. Teljes kihűlés után porcukorot szórok rá. Finom a reggeli tea vagy kávé mellé.

A játékból már csak 1 hét van hátra :) Január 20-án (azaz éjfél után, már 21.én) sorsolok a rendszeres olvasók, azaz a Blogger követők és a Facebook oldalam kedvelői közül. A nyeremény még mindig titkos, annyit súgok meg róla, hogy +230 és -60 fok között használható. Lehet találgatni, de ennél többet nem szeretnék most elárulni róla :))