2020. november 10., kedd

Szülinapi tortám


Most már 15 éve, hogy Andris minden szülinapomon tortát süt. Na jó volt kivétel, amikor éppen Rio de Janeiroban voltunk novemberben. Mindig valami különlegessel lep meg. Hát ez az idei az eddigi kedvencem!
Az úgy volt, hogy rendeltem magamnak egy zöld maxi szoknyát és egy sárga felsőt. A rendelésem még nem érkezett meg, közben az őszi szünetben Szegeden kirándultunk. Szegedről a Cukrászdiszkont-ból szoktam webshopból rendelni a Callebaut csokoládét és persze sok mást. Ha már ott jártunk bementünk és hát nem jöttünk ki üres kézzel. Andris ezt a hexagon kiszúrót jó ötletnek találta az idei tortámhoz és hozott mellé 4 ételfestékport. Kettő nagyon passzolt a rendelt szoknya és felsővel :) Úgyhogy a tortámhoz öltöztem :D


Hozzávalók (17 cm-es tortakeretbe)

Piskóta:
5 tojás szétválasztva (160 g tojásfehérje, 90 g tojássárga)
10 ek. cukor (160 g)
10 ek. olaj (80 g)
1 púp. tk.(4 g ) foszfátmentes sütőpor 
10 ek. tönköly finomliszt (160 g)

Sós karamell (Recept ITT) - nem fogy el az összes, de nem érdemes kevesebbet csinálni

Étcsoki burkolat: 200 ml tejszín+200 g 70%-os étcsokoládé Callebaut

Tejcsokikrém: 200 ml tejszín + 350 g (Callebaut) tejcsoki

Burkoláshoz 400 g fehérített marcipán (nekünk a szolnoki Gera marcipán a kedvencünk, szerintem árban is verhetetlenek)

Fractal por alapú ételfestékek (mustár sárga, fűzöld, barack és csokibarna)

Ez a Kiszúró (méretben a legnagyobb lett használva)



A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy magas tortakeretet 17 cm-re állítunk és kibéleljük sütőpapírral (ha nincs magas tortakeret, akkor két kisebb 17-18 cm-es tepsi is jó, a masszát osszuk bele úgy, hogy egyikbe kicsit több legyen, abból 3 lapot fogunk vágni, a másikból kettőt - összesen 5 lapra lesz szükség). Tortakeretből nekem Aldis van, illetve 18 cm-es tortaformából is két Aldisom van, azok szuperek, árban is.

A fehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verjük. Hozzáadjuk a sárgákat, majd az olajat is belecsurgatjuk. Robotgépről spatulára váltunk és beleszórjuk a sütőport és a lisztet is. Tortakeretbe egyengetjük. Az előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük (ha két alacsonyabb formában sütjük, akkor gyorsabban megsül, tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük). hagyjuk teljesen kihűlni, majd 5 vékony lapot vágunk belőle (ha a teteje púpos, akkor azt nem használjuk fel). Torta szeleteléshez nekem EZ az eszköz vált be, ezzel szép egyforma lapokat lehet vágni, előre meg lehet tervezni, hogy milyen vastagságból hány lap lesz majd az adott piskótából.
A sós karamellt elkészítjük míg sül a piskóta a fenti linkben leírt recept alapján, majd hagyjuk azt is kihűlni. A csokikrémekhez a tejszíneket felforrósítjuk, majd belekeverjük a csokikat. Hagyjuk azokat is szobahőmérsékleten hűlni.
Összeállítjuk a tortát. Tortakeretbe helyezzük az alsó piskótát. Habzsákba tesszük az étcsokikrémet. Körbe a torta szélére egy sávban abból nyomunk (ezt nem mértük). Az keményebbre dermed, összetartja a piskótát, nem folyik ki belőle a karamell és a tejcsoki krém. Megy a piskóta közepére 3 teáskanálnyi sós karamell, elkenjük. Rá 130 g a tejcsokikrémből. Ezt ismételjük míg el nem fogy a tejcsokikrém és rátesszük az utolsó lapot a tortára. Arra már a maradék étcsokikrémet egyengetjük. Tehát étcsokikrém a torta külsején lesz, mint azt a felvágott torta képen is láthatjátok. Hidegre tegyük, hogy megdermedjen.
Jön a dekoráció része. Az egyenletes vastagságú marcipánhoz elengedhetetlen egy olyan nyújtófa, aminek két oldalán állítható korongok vannak, nekem egy fém nyújtófám van, és a a marcipánhoz a 3 mm-es vastagságot érdemes használni. A fehér marcipán esetén sem fog átütni az étcsoki alatt. A torta tetejére egy 3 mm vastagságú fehér marcipán került, ami tortakerettel lett akkora körre kivágva, mint maga a torta.
A fent linkelt legnagyobb méretű hexagon kiszúrókkal pedig szintén 3 mm vastag marcipánból legalább 50 darabra lesz szükség. Sütőpapíron ecset segítségével a por ételfestékekkel lehet színezni. Aztán mennek a tortára és készen is van. Andris arra is figyelt, hogy a felső sorban a kis hatszögek belsejét is színezze, hogy ott ne fehér marcipán lógjon ki.
A rose gold gyertyák szintén a Cukrászdiszkontból vannak. Nem reklám, csak nagyon szeretünk ott vásárolni és nagy élmény volt a polcokat is végignézni!