2020. november 19., csütörtök

Fahéjas fonott csomó


Fahéjas fonott csomók készültek teljes kiőrlésű liszttel. Finom reggeli vagy uzsonna, másnap is tökéletesen puha. Ha melegre vágynánk, akkor mikróban vagy sütőben gyorsan újra lehet melegíteni.


Hozzávalók (12 darabhoz, 1 muffintepsibe):

Tészta:
20 g friss élesztő
160 ml langyos tej
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g tönköly finomliszt
30 g cukor
csipetnyi só
2 kis tojás (M-es)
80 g puha, kissé olvasztott vaj

Töltelék:
100 g kissé olvasztott vaj
150 g cukor
2 púp. tk. fahéj (12 g)

1 kis tojás megkenni a tésztát

Szirup:
60 ml víz
60 g cukor


A langyos tejhez keverem az élesztőt, hagyom pár perc alatt felfutni. Egy dagasztótálba mérem a kétféle lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott vajat. Hozzáadom a tejes élesztőt és a robotgép dagasztókarjaival egy puha fényes bucit dagasztok nagyjából 5 perc alatt. Lefedem és hűtőbe teszem míg duplájára nem kel. A hűtőben kelesztés a formázás miatt fontos. A keményebb, hideg tésztát könnyebb lesz tölteni, vagdosni, fonni.
Elkészítem a tölteléket. A puha vajhoz keverem a cukrot és az őrölt fahéjat. Hagyom teljesen kihűlni, nem használom fel langyosan.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Előkészítem a muffinformát, vajazom, vagy teszek bele sütőpapírt.
Ha megkelt a tészta, akkor felét kiveszem (800 g lett a teljes adag tésztám, 400 grammot veszek ki). Felével dolgozok, könnyebb lesz 6-6 csomó fonása-nyújtása, nincs ideje a tésztának túlságosan felmelegedni. Lisztezett felületen kinyújtom nagyjából fél cm vastag téglalapra és megkenem a töltelék felével (130 g).
A lenti kép alapján háromba hajtom. Aztán széltében nyújtom, míg nagyjából 1 cm vastag lesz. 6 darabra vágom (a lenti képen többet láttok, elsőre én is a 12-t akartam egyszerre nyújtani, de a többszöri sütéssel rájöttem könnyebb úgy dolgozni, ha két adagban készül). Szóval 6 téglalapot kapok. Mindeniket bevágom 3-3 részre, hogy fonni lehessen (a végét nem vágom el természetesen). Fonom, majd feltekerem és a muffinformába teszem (a fonat végei alulra kerüljenek). Szeretek sütőpapírt tenni, úgy könnyebb lesz kivenni. A tészta másik felével is megismétlem ezt és elkészítem a többi 6 fonott csomót is.
Egy tojást villával felverek, ecsettel megkenem a péksütik tetejét majd megy a forró sütőbe 20-25 percre. A végén, ha túlságosan pirulna, akkor tehetünk rá egy sütőpapírt.
Amíg sül elkészítem a cukorszirupot: a vizet a cukorral összeforralom. Ha megsültek, akkor kanalazok rá a szirupból, hagyom kicsit hűlni, majd máris lehet tálalni.