2020. november 12., csütörtök

Tepsis krumpli pirított zsályával, zöldséges kuszkusz-bulgur és grillezett füstöltsajt




Bár nagyon hosszú címe lett ennek a fogásnak, higgyétek el nagyon egyszerű elkészíteni! A tepsis krumplit fokhagymával és ropogós zsályával fűszereztem. A főtt kuszkuszhoz és bulgurhoz friss aprított paradicsomot, uborkát és lilahagymát kevertem. Füstölt grillsajttal tálaltam, de mehet hússal, tofuval. Kinek mi fér bele.


Hozzávalók (2-4 adaghoz - nekünk 4):

Tepsis krumpli:
800 g krumpli
só, olívaolaj
20 zsályalevél
6 gerezd fokhagyma+ néhány evőkanálnyi olívaolaj és egy kevés só

Zöldséges kuszkusz-bulgur:
50 g kuszkusz
50 g bulgur
1 nagy csokor petrezselyem
2 paradicsom
1/3 kígyóuborka
olívaolaj
1 lilahagyma
50 g pirított mandula (lehet sós is)

Hozzá füstölt grillsajt (pl. Karaván), de lehet halloumi, tofu, grillezett csirkemell, ami éppen van.


A krumplikat megmosom, hámozom, kis hajókra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, löttyintek rá egy kevés olívaolajat, sózom majd mehet a 220 fokos sütőbe nagyjából 25 percre.
Amíg a krumpli sül megfőzöm a kuszkuszt és a bulgurt is (kuszkuszt kétszeres forró sós vízben lefedve hagyom állni 15 percet), a bulgurt 5-7 percet főzöm sós vízben. Ha netán maradna folyadék, akkor leszűröm. Aprítom a petrezselymet, paradicsomot, uborkát és a lilahagymát is. Előkészítem a mandulát és a grillsajtot.
A krumplihoz 6 gerezd fokhagymát aprítok, löttyintek hozzá olajat, beleforgatom a megmosott, megszárított zsályaleveleket, majd a 25 perc letelte után a tepsibe teszem és összekeverem a krumplival. 220 fokon további 10 percet sütöm. A cél az, hogy a krumplik és a zsálya is ropogós legyen.
Befejezem a zöldséges kuszkusz-bulgurt. Ha már a bulgur és a kuszkusz is kissé meghűlt, akkor hozzákeverem az aprított petrezselymet, paradicsomot, uborkát és a lilahagymát. Löttyintek hozzá olívaolajat és sózom. Tálaláskor fogom megszórni a mandulával.
A füstölt grillsajtot is megsütöm. A tepsis zsályás-fokhagymás krumplival és a zöldséges kuszkusz-bulgurral tálalom.