2020. július 31., péntek

Virslis borsópörkölt


Andris egyik kedvenc gyerekkori étele ez. Bár Anyósom nagyon sokszor elmondta hogyan készül, nekem valahogy sosem volt az igazi. Aztán rájöttem, hogy itt nem működik az, hogy az étolajat olívára cserélem, meg minimalizálom a hagymát. Ahhoz, hogy tényleg finom legyen klasszikus pörkölt alapot kell készíteni. Ez a gyorsan finomat kategória. Ti is szoktátok készíteni? Vagy a virsli nélküli vega verziót?


Hozzávalók (6 adaghoz):
2-3 hagyma (megtisztítva 250-300 g)
6 ek. olaj
5-6 tk. fűszerpaprika
1 tk. só
600 g zöldborsó (nálam fagyasztott)
250 g virsli (minél magasabb hústartalmú, pl. Lidl Pure sertésvirsli)
300 ml víz

felnőtt adagonként mi 70 g tésztát szoktunk főzni, de a "nagykönyvekben" 100 g tésztával számolnak fejenként (nekünk az rengeteg...)

tálaláshoz tejföl


A megtisztított hagymát apróra vágom (bevallom lusta módra én aprítógépben szoktam pulzálva pillanatok alatt aprítani). Egy nagyobb lábasba teszem a hagymát és olajat és közepes lángon üvegesre sütöm. Hozzáadom a fűszerpaprikát, sót majd a zöldborsót is. Kicsit sütöm, majd felöntöm a vízzel és nagyjából 10 percet fedő alatt forralom, néha kevergetem. Hozzáadom a felkarikázott virslit és további 5-10 percet főzöm. Most már a pörkölt leve sűrű, de azért van még rajta folyadék, ha szükséges még sózom. Tésztával és tejföllel tálalom. Az igazi orsótésztával, de most az nem volt itthon.