2020. július 21., kedd

Citromos-mogyorós tekercs


Egy könnyed mogyorós piskótatekercs mascarpones citromkrémmel töltve. A mogyorós piskótához mogyoróolajat használtam és jó sok darált pirított mogyorót. A krém egy klasszikus citromkrémből, (lemon curd) és mascarponé-tejszínhab keverékéből áll.

Hozzávalók (nagyjából 23*35 cm-es tepsibe készült tekercshez):
3 tojás szétválasztva (100 g tojásfehérje és 50 g sárgája)
6 ek. cukor (110 g)
6 ek. mogyoróolaj (50 g) (nekem Lidlben kapható volt, de más olajjal is készülhet, ha nincs kéznél mogyoróolaj)
3 púpozott ek. darált, pirított mogyoró (40 g)
5 ek. tönköly finomliszt (70 g)
1/2 tk. foszfátmentes sütőpor

Krém:
Lemon curd RECEPT ITT (a fele, kb. 200 ml szükséges a tekercshez) + 125 g mascarpone+ 100 ml tejszín kemény habbá verve

A sütőt előmelegítem 170 fokra. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd belecsurgatom a mogyoróolajat. A robotgépet félreteszem és ezután spatulával óvatosan forgatom bele a darált mogyorót, lisztet és a sütőport. A tepsibe egyengetem majd nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Ahogy kiveszem a sütőből egy konyharuhával azonnal feltekerem és kicsit hagyom hűlni. Lehúzom a sütőpapírról és addig amíg meg nem töltöm feltekerve, konyharuhába tartom.
A citromkrémet a linken leírt módon készítem el, akár napokkal a piskóta előtt. A recepthez csak a felére lesz szükség, másik felével linzert tölthetünk, de akár a reggeli zabkására vagy vaníliafagyira is kanalazhatunk belőle.
Fontos, hogy a lemon curd hűtőhideg legyen, amikor a mascarponeval összekeverem. Ha csomós lenne vessük be a robotgépet. A tejszínhabot viszont óvatosan spatulával forgassuk bele, ne robotgéppel. A krémet a tekercsbe kenem, szorosan feltekerem egy sütőpapír segítségével beburkolom és 1-2 órára hűtőbe teszem. 1-2 óra alatt szépen összeáll és könnyű lesz szeletelni.