2020. július 20., hétfő

Zabpelyhes-mandulás keksz csokival


Nagyon egyszerű zabpelyhes keksz ez mandulával, kókuszvirágcukorral és jó sok süthető étcsokoládécseppel. Csoki helyett készülthet mazsolával, vörösáfonyával, vagy éppen aprított aszaltbarackkal. 


Hozzávalók (36 keksz):
250 g olvasztott vaj
150 g cukor
100 g kókuszvirágcukor
2 nagy tojás
1 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
2 csipet só
200 g nagyszemű zabpehely
100 g mandularopogós (cukrozott, karamellbevonatos, de akár aprított pirított mandula is mehet bele)
100 g zabpehelyliszt
110 g tönköly finomliszt
200 g süthető étcsokoládécsepp (vagy mazsola, vörösáfonya, aprított aszaltbarack)

*Mandularopogós DM-ben kapható időszakosan (nagyon finom, egyéb desszertekre is lehet szórni, mi például fagyin szeretjük)


Az olvasztott vajhoz keverem a cukrokat, bele a villával kissé felvert tojásokat, hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót, zabpelyhet, mandularopogóst, zabpehelylisztet, finomlisztet és végül a csokicseppet. Villával dolgozok végig, alaposan összekeverem. A masszát hűtőbe teszem legalább 2 órára (ez fontos, mert a zabpehelynek kell az idő, hogy megpuhuljon, magába szívja a folyadékot).
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A sütő nagytepsijét kibélelem sütőpapírral. A masszából 36-38 grammos gombócokat kanalazok a tepsibe (én mindig mérni szoktam, hogy nagyjából egyforma kekszeket süssek), összesen kilencet sütök egyszerre. 13-14 perc alatt megsütöm. amikor kiveszem még nagyon puha, pár perc után dermed meg a keksz, akkor szedem át egy rácsra és ott hagyom kihűlni. 4*9 kekszet sütök, minden egyes alkalommal a maradék masszát visszateszem a hűtőbe, nem hagyom felmelegedni.