2019. december 12., csütörtök

Mandulás-kókuszos rántott csirkemell, fetás uborka-cukkini salátával, lila édesburgonyával és fodros kellel


Hétköznapi vacsorára készült ez a bonyolultnak, meg időigényesnek tűnő fogás, de nem az, gyorsan elkészül, ráadásul szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Az összetevők közül az egyetlen, ami talán nem minden piacon van, az a lila édesburgonya, de természetesen másikkal is tökéletes, itt csak a színhatás ami más. Fodros kel (vagy leveles kel) ma már sokak kertjében megtalálható, illetve nagyobb áruházakban bármikor kapható. Nyáron nagyon sokat kaptam édesanyám barátnőjétől a várkudui kertjéből (Erdély). Köszi Ildikó! :)
A lila édesburgonyát és fodros kelt ezúttal az édesburgonya.bio webáruházból rendeltem (nem reklám) és nagyon elégedett vagyok a termékekkel! Patrik hozzátáplálása miatt szerettem volna bio zöldségeket vásárolni. Különben Lidl meg Aldiban is ennyiért van a nem bio és nem hazai édesburgonya...szóval érdemes hazai termelőket támogatni inkább!
A mandulás-kókuszos panír ötlete a Little Green Kitchen szakácskönyvben van, de ők vegák lévén zöldségeket paníroztak benne.
Fodros kel chips  már korábban is készült. Annyira finom ropogós, mindenképpen javaslom próbáljátok ki!


Hozzávalók (3-4 adaghoz):
400 g csirkemellfilé apróbbra darabolva
40 g kókuszreszelék
80 g őrölt mandula (héj nélküli mandula legyen őrölve)
1/2 kk. kakukkfű
1 csapott tk só
2 tojás
2-3 ek. (tönköly) finomliszt
olívaolaj

4 lila édesburgonya
2-3 marék fodros kel
4 lilahagyma

Fetás uborka-cukkini salátához:
1 cukkini
1 kígyóuborka
1/2 csomag feta (100 g)
1/2 tk. menta
1/2 tk. oregano
1/4 tk. bazsalikom
3 ek olívaolaj
400 g görög joghurt
(só, ha szükséges, feta sós)


A sütőt előmelegítem 200 fokra. Az édesburgonyákat alaposan megmosom majd egy tepsibe teszem. 200 fokon nagyjából 40-50 perc alatt héjában puhára sül.  Közben 3 tálban előkészítem a panírozáshoz a dolgokat. Egyik tálba teszek lisztet, a másikban a 2 tojást kissé megsózom, majd villával felverem. A harmadik tálba szórom a mandulát, a kókuszreszeléket, fél tk. sót és a kakukkfüvet. A darabolt csirkefalatkákat kissé megsózom (nálam összesen a csirkére kb. 1 tk só került ennek egy része a tojásba, másik a panírba, maradék a csirkehúsra). A csirkefalatokat előbb a lisztbe, majd a tojásba, végül a kókuszos-mandulába forgatom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem megkenem kissé olívaolajjal és 200 fokon 20 perc alatt megsütöm. Vele egyidőben mehet a sütőbe a szeletelt lilahagyma kissé megsózva, megolajozva. annak is nagyjából 20 perc kell. A fodros kelt megmosom, megszárítom, kissé sózom, löttyintek rá egy kevés olívaolajat és sütőpapíron 8-10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha szélei már pirulnak és ropogós tapintásra.
A salátához: nagy lukú reszelőn lereszelem a megmosott uborkát és cukkinit. Kissé megsózom, hagyom pár percet puhulni, majd kinyomkodom a levét. Adok hozzá szárított zöld fűszereket és belemorzsolom a fetát, végül összekeverem a görög joghurttal és löttyintek rá egy kevés olívaolajat.  
A lila édesburgonyákat meghámozom, szeletelem, kissé sózom, a sült csirkefalatkákkal, ropogós fodros kellel és a fetás-cukkinis uborkasalátával kínálom.,