2011. november 29., kedd

Meggytorta


Ajándékba készült ez a torta, babalátogatóba. Pici baba még ugyan nem ehet ilyesmit, de szüleinek úgy tudom ízlett :) Sokszor készítek joghurt és mascarpone krémes tortát valamilyen gyümölccsel, mert igen gyorsan el lehet készülni vele. Másik kedvencem a babapiskóta, egészen formás tortát lehet vele kihozni. Nem vagyok nagy dekorálómester, így sokszor gondban vagyok, hogy a torta oldalát miként varázsoljam széppé, vagy legalábbis elfogadhatóvá. Nos a babapiskóta tökéletes erre. Rá egy masni és készen is vagyunk.




Hozzávalók egy kb. 20 cm-es tortához:

Tortalap:
2 tojás
4 ek nádcukor
4 ek olaj
4 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 ek holland kakaópor
1 kk foszfátmentes sütőpor

Tojásokat szétválasztjuk. Fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, olajat. A gépi mixert félretesszük és egy lapáttal hozzáadjuk a száraz összetevőket is. 18 centiméteres tortaformában piskótát sütünk. 175 fokon kb félóra alatt.
Hagyjuk a tortalapot kihűlni majd tortaszeletelővel 3 lapot vágunk belőle.

Krém:
250 g mascarpone
200 g tejszín
4 csapott evőkanál nád porcukor
1 activia natúr krémes joghurt (125 g)
1 zselatinfix
350-400 g meggy (fagyasztott meggyet használtam)

A tejszínt kemény habbá verjük. Mascarponet, cukrot és joghurtot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. Végül beleszórjuk a zselatinfixet.

További hozzávalók:
1.5 csomag babapiskóta
szalag, cellux
fél zselatin+125 ml meggyszörp a torta tetejére
meggyszörp tortalapokat átitatni

Ahhoz hogy a babapiskóták szépen megálljanak szükségünk lesz egy ilyen tortakeretre. Praktikus, mert milliméterre pontosan rá lehet szorítani attól függően, hogy mennyit hoz ki a babapiskóta "keret" centiméterben.
Egy tálba helyezzük a torta legalsó lapját, meglocsoljuk meggyszörppel és körberakjuk a babapiskótákkal. Rákenjük a krém kicsit több mint 1/3át. Megszórjuk meggyel. Következik a második tortalap, rá egy kevéske meggyszörp ecsettel, második adag kicsit több mint 1/3 krém és újra meggy. Végül az utolsó tortalapot is ráhelyezzük és megkenjük a maradék kevéske krémmel és megszórjuk a maradék meggyel. Fél zacskó zselatint a leírás alapján kb. 125 ml meggyszörppel elkészítjük és rátesszük a tortára.
Hűtőbe helyezzük 2-3 órára a tortát. Elkészítjük a masnit. Levesszük a keretet, ráhelyezzük a szalagot és a masnit és máris tálalhatjuk.

Szeletről ezúttal nincs kép, a leírás alapján el kell képzelni :)