2011. november 27., vasárnap

Mandulás karácsonyi keksz


Advent első vasárnapján már igazán el lehet kezdeni a karácsonyi készülődést. Még sütni talán kicsit korai a napokban (hacsak nem fagyasztjuk le a sütiket vagy a nyers tésztát), viszont dekorációkat és gasztroajándékokat már lehet készíteni. És hát ez a nap is a családi meghitt, nyugodt ünnepléseknek ad alkalmat. Legyen egy csodálatos Advent első vasárnapja Mindenkinek! Legyen örömteli a karácsonyi készülődés.



Hozzávalók (40-45 darabhoz):
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g tönköly finomliszt
100 g őrölt mandula
150 g nád porcukor
1 tk sütőpor
1 tojás
125 g vaj
1.5 ek 20%-os tejföl
1 ek holland kakaópor


Összekeverjük a száraz hozzávalókat: kétféle lisztet, mandulát, cukrot és sütőport. A vajat megolvasztjuk, a tojást kissé felverjük, hozzáadjuk a tejfölt. Mindent a lisztes keverékhez adunk. Homogénre gyúrjuk.
A tésztát ketté osztjuk. Feléhez hozzáadjuk a kakaót. Ha túl puha lenne tegyük 10-20 percre hűtőbe. Majd 4-5 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát (érdemes folpack rétegek között nyújtani, hogy ne kelljen lisztezni, illetve figyeljünk, hogy a barna és fehér tészta vastagsága nagyjából megegyezzen). Egy pohár segítségével köröket formázunk, majd a közepét csillag kiszúróval kivágjuk. Mindenképpen akkora poharat válasszunk, hogy a csillag kényelmesen elférjen középen. Felcseréljük a fehér és kakaós csillagokat a körök közepében (ha nem tapadna össze a két szín, akkor egy picit nyomkodhatunk rajta). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.


Tipp: mandulát helyettesíthetjük kókuszreszelékkel vagy akár darált dióval is. Illetve búza finomliszttel is készíthetjük természetesen.
Ötlet innen. Az eredeti kitalálója már készen megsült puha tésztát szaggatott ki és cserélte fel a két színt. Én ezt még nyersen vittem véghez, hogy összesüljön a két színű keksz.