2011. július 18., hétfő

Szedertorta 10 perc alatt


Ez így most teljesen nem igaz, mármint a 10 perc, mert elkészítés után legalább 2 órára hűtőbe kell helyezni, hogy megdermedjen a krém, akkor lesz szépen szeletelhető a tortánk. Viszont az igaz, hogy nagyon kevés erőfeszítést igényel. A sütőt sem kell bekapcsolni és a robotgépet sem kell elővenni.


Hozzávalók 16 centiméteres kapcsos tortaformába (4 főre):

Tortalap:
120 g teljes kiőrlésű keksz (zabfalatokat használtam)
50 g vaj

Krém:
200 g friss szeder (1 doboz)
3 ek vaníliás nádcukor
250 g mascarpone
125 g natúr joghurt (activia krémeset használtam, de egyéb krémes joghurt is tökéletes)
1 zselatin fix


A tortalap elkészítésével kezdjük: egy erősebb uzsonnás zacskóba tesszük a kekszet és egy klopfoló (potyoló) segítségével összetörjük. Aki rendelkezik mozsárral az abban is véghezviheti a műveletet. Nekem a zacskóban összetörés igencsak bevált. A vajat mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk a darált kekszet és homogénre keverjük. A tortaforma aljára simítjuk és alaposan odanyomkodjuk, hogy összeálljon a massza. Hűtőbe helyezzük, amíg a krém készül.
A jól megmosott szedret a cukorral egy lábosban néhány percet főzzük. Lehűtjük. A mascarponet és joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk a zselatin fixet majd a kihűlt szirupos gyümölcsöt. Óvatosan keverjük, hogy a gyümölcsöket ne törjük nagyon össze mégis a krémnek szép színe legyen. A krémet a tortalapra kanalazzuk majd legalább 2 órára hűtőbe helyezzük. Éles késsel szeleteljük.