2011. július 17., vasárnap

Kétszínű kifli


A kétszínű embereket igazán nem szeretem, de a kétszínű kiflit imádom! :) Gyerekkori íz ez, sőt az egyetemi évekre emlékeztet, amikor a nagymamám által sütött adag ott lapult a hátizsákban Kolozsvárra menet. Nem sokáig volt meg, mindig nagyon nagyon gyorsan elfogyott :)
Az igazság az, hogy régóta tervezem megsütni, de nem igazán vagyok gyakorlott ezen a téren. Most is bátortalanul kezdtem el dagasztani. Igaz, most nagy segítségemre volt a kézi robotgépem dagasztó üzemmódja :) 


Hozzávalók 48 kisebb méretű kiflihez:
50 dkg tönkölyliszt (vagy bármilyen finomliszt)
2.5 dl tej
1/2 csomag élesztő (25 g)
1 ek nádcukor
1 dl olaj
1 tojás
vanília
2 ek kakaó

Cukorszirup: 15 dkg nádcukor és 1.3 dl víz 

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot (én vaníliás cukrot használtam, így nem adtam hozzá külön vaníliát) és élesztőt, majd felfuttatjuk. A tojást egy külön tálban kissé felverjük, hozzáadjuk az olajat. A liszthez adjuk a tejes-élesztős mixet és a tojás-olajat is. A kalácstésztát megdagasztjuk, majd egy órát pihentetjük.
A tésztát kettéosztjuk, egyik felébe beledolgozzuk a kakaót. További negyedórát pihentetjük majd mindkét tésztarészt hatba osztjuk. Az így kapott 12 (6 kakaós, 6 natúr) tésztarészt kör alakúra nyújtjuk. A lehető legvékonyabbra.
Mindig két kinyújtott részt fogunk párosítani: alulra kerül a kakaós rá a natúr. Az így létrejött kört 8 körcikkre osztjuk (előbb negyedeljük, majd nyolcadoljuk). Minden körcikket szorosan kiflivé sodrunk.
Sütőpapírra helyezzük és előmelegített sütőben megsütjük. (Nálam 170 fokon légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsültek).
Amíg a kiflik sülnek elkészítjük a cukorszirupot. A cukrot a vízzel felforraljuk. A megsült még meleg kifliket belemártjuk a cukorszirupba, majd hagyjuk megszáradni.
Kiváló a reggeli tea, kávé vagy hideg tej mellé. Illetve lehet ezt cifrázni, mama is néha lekvárral töltötte. Mi volt amit házi baracklekvárba mártva egy pohár hideg tejjel ettünk reggelire.