2011. június 9., csütörtök

Szardínia grillezve


Azt kell mondanom, hogy általában a halak nem valami fotogének. Egy korábbi pisztrángom már bebizonyította, hogy kevésbé tudok halat fotózni. A szardínia különösen nem hálás fotóalany. De higgyétek el a látványt kompenzálja az íz. Szóval mehet ez a ronda, de finom kategóriába.
A legjobb a szabadban grillezni és nem 30 fokos 30 négyzetméteres lakásban :D De nekünk csak ez van. Még szerencsére a sütőnek van grill funkciója, szóval örülünk :)
A halat mint már korábban meséltem Metro hálózatból szerzem be. Amikor eljutunk oda akkor általában többféle halból kisebb adagokat hozok. Már megjártam, hogy arra amire a halas azt mondta 2 főre elég lesz, abból mi kétszer ettünk. Lehet csak mi nem vagyunk nagy étkűek :) Mostanában már meg sem kérdezem, hanem már tudom, hogy inkább keveset és többfélét szeretnék. Nos kértem is 8 darab szardíniát. Hát szinte nevetségesnek tartotta a halas ezt a mennyiséget, de én ragaszkodtam hozzá. És igazam lett, kettőnknek vasárnapi ebédnek pont elég volt leves és desszert mellett ennyi hús.
A leggusztustalanabb része a hal kibelezése volt. Még sose csináltam ilyet. Hősiesen csináltam, mert Andris beharangozta, hogy ő márpedig nem fog halat tisztítani, vagy megcsinálom, vagy kidobjuk (ezt még a Metroban tudtomra hozta).

Hozzávalók 2 főre:
8 szardínia
tengeri só
fél citrom leve
kevéske vaj

A szardíniákat tisztítás után alaposan megmossuk majd törlőkendővel szárazra töröljük. Sózzuk, csöpögtetünk rá citromlevet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hasába egy kevéske vajat teszünk. Előmelegített sütőben 200 fokon, grill fokozaton 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Majonézes burgonyával vagy rizs és fokhagymás tejföllel kínálhatjuk.