2011. június 5., vasárnap

Harrer csokoládéműhely


Már egy hete tervezek írni erről a gasztro élményről. A Harrer igenis említésre méltó, ha a hazai csokoládéról van szó. Május végén Sopronba látogattunk párommal. Naná, hogy valami gasztro hely látogatása is szóba jött és nem bántuk meg. Sőt nagyon élveztük minden pillanatát: a sok információt no meg az ízeket.


Sopron külvárosi részén helyezkedik el az osztrák eredetű csokiműhely, ahol egyben cukrászda is működik. A kóstolás kezdésére várva a hangulatos kávézóba ültünk aztán körülnéztünk a cukrászkirakatban no meg csokoládék között. A kóstolást kisebb csoportoknak tartják, érdemes időpontra jelentkezni, nehogy egy nagyobb méretű csoport érkezzen. Egy kisebb teremben zajlik a bemutató, ahonnan rálátni a munkálatokra.


Pezsgőzéssel indult a kóstolás. Volt alkoholmentes verzió is a gyerekek és autósok kedvéért. No meg olyanoknak mint én, aki reggel 10kor nem hajlandó alkoholt inni :))) DE hajlandó vagyok reggel 10kor tömérdek mennyiségű csokoládét elfogyasztani :) Nem is a pezsgőn van itt a hangsúly, hanem a benne rejtőző pralinén. Nagyon érdekes ahogy buborékok körülveszik és kissé megpuhul mire a pezsgő elfogy és szánkba kerül a csokoládé. Enyémben málnás volt. Nagyon intenzív málnaízű.
Filmet vetítettek a csokoládégyártásról. Sok érdekes információ hangzott el. Például az, hogy kakaóbab az Egyenlítőtől északra és délre 20 foknyi távolságban található meg. Annál távolabbi földrészeken nem terem meg. Vagy hogy a virágok 10%-ból lesz termés, ami nagyon kevés, így a munkások egy részének az a feladata, hogy a megporzást elvégezze. Láttunk olyan képeket, ahol hölgyek egyesével foglalkoztak minden virággal. Fontos hogy minél több termés legyen, hiszen a helyieknek igencsak ez jelenti a megélhetést (amint tudjuk nagyon szegény földrészekről van szó).
Kóstoltunk nagyon sokféle étcsokoládét a világ különböző tájairól, majd tejcsokit is. Hát azt kell mondanom maradok az étcsokinál. Igencsak érezni lehetett a minőségi csokoládék intenzív ízét és illatát. A tejcsokoládé is finom volt, csak nekem már kicsit édesnek tűnt. Ezek még mindig nem voltak a Harrer csokik. A Harrer Párizsból rendeli saját maguk által összeválogatott, titkos recept alapján készülő csokoládéját. A csokiműhelyben a Franciaországból érkezett csokoládét dolgozzák fel. Nagy része ízesített táblákban és bonbonokban végzi, de jelentős mennyiséget használnak fel a cukrászdában. Nagyon sok tortarendelésük lehet (amíg mi ott voltunk több körben is megfordultak a tortás vásárlók). 


No de térjünk vissza a kóstolásra. A Harrer csokikra is sor került és nálam igencsak jó helyen fináléztak. És még mindig csak a natúr csokik voltak, ezután jött az, hogy a szekrényt kinyitva elénk tárult a csokiparadicsom. Nem számoltam meg, de szerintem legalább 30 ízesítésű csokoládé volt. Egyszerűen képtelenség volt végigkóstolni :) Próbáltam a kisebb csokidarabokat kivenni, hogy minél többfélét meg tudjak kóstolni :) Nálam igen nagy sikere volt a tonkababosnak, a gyömbéresnek, a karamellizált kardamom ízesítésűnek, a rózsaborsnak, a mályvavirágosnak, chili-narancsnak és levendula-mandulásnak.
És itt még nem volt vége, pedig szerintem a kedves olvasó is jóllakott már ennyi csoki hallatán :) Következett a csokiszökőkút gyümölcsökkel és ha még mindig fért a pocakba akkor egy forró csokoládé.
A kóstolás után a cukrászda részen bevásároltunk a kedvenc ízesítésű csokoládékból. Egész jól viselték az utat Budapestig :)
Csokoládé mellett számomra egy érdekes termék is megtalálható volt a polcon: ez a liofilizált gyümölcs. Sokat hallani erről a különleges módszerről: a fagyasztva szárításról. Egy nagyon kíméletes szárítási módszer ez, a gyümölcs megtartja intenzív ízét. A liofilizált gyümölcs kiváló csokoládékba, macaronba és igazán bármilyen desszertbe. Magyarországon eddig még sehol nem találtam, nos a Harrer igen jó beszerzési forrás lehet.

Remélem meghoztam a kedvét annak aki nem járt még a Harrerben. Kár, hogy csak képeket láttok és nem érezhetitek az illatot no meg az ízeket :)))


Rákérdeztem és sajnos webshopjuk még nem működik, de ősztől tervezik azt is elindítani. Akkor majd könnyebb lesz hozzájutni ezekhez a finomságokhoz.

Mi itt jelentkeztünk a kóstolásra.


11 megjegyzés:

 1. Hú,de jó volt nektek!:)Hallottam a tévében róluk,fel is jegyeztem és egyszer talán el is jutunk oda!

  VálaszTörlés
 2. Jó kis beszámoló! Irigykedek :)

  VálaszTörlés
 3. Augusztusban megyünk mi is Sopronba és be van tervezve ez a program, már alig várom:-)))
  Szuper lehetett!
  Liofilizált málnát, epret, ananászt lehet venni Soprontól pár kilóméterre, Eisenstadtban, minden Spar üzletben. Most vettem én is epret, meg málnát. Epret már próbáltam pár hete, egy kedves olvasóm küldött egy zacskóval ajándékba:-))

  VálaszTörlés
 4. Kriszta remélem sikerül eljutni a Harrerbe :)

  Köszi Zsuzsi :)

  Gesztenye remélem nektek is tetszeni fog. Sparról én is tudtam, már korábban Praliné Zsuzsi írt róla (nálam mindig is Praliné Zsuzsi maradsz :))) ).
  Harrerben talán kicsit olcsóbb és díszcsomagolásban van. Van meggy is, Sparban azt nem találtam.

  VálaszTörlés
 5. A tervezett napsütötte láblógatás helyett végül hegyek közé "szorultunk" nyaralás témában, de így útbaejtjük Sopront!
  Köszönöm az ajánlót! :)))

  VálaszTörlés
 6. Na akkor látom sok pénzt kell magammal vinni:-))

  VálaszTörlés
 7. Nagyon jó, férjem felfalná az egészet :)

  VálaszTörlés
 8. Száva remélem sikerül(t) eljutni Harrerhez! :)

  Gesztenye :) hát igen!

  Bianka akkor el kell mennetek egyszer a Harrerbe :)

  VálaszTörlés
 9. Szuper, hogy megírtad ezt a bejegyzést. Júl. 15-17-ig leszünk Sopronban és ez az egyik programunk, vagyis a párom meglepi szülinapi ajándéka, ugyanis imádja a csokit! :) Már nagyon várom, hogy mit fog hozzá szólni, ha megtudja, hogy csokiüzembe megyünk! :)

  VálaszTörlés
 10. Áh naggyon jó lesz! Ne menjetek jóllakva :) Nálunk utána kimaradt az ebéd. Jó, hogy annyi csokit lehet enni, amennyit szeretnél.

  VálaszTörlés
 11. A 14 órásira foglaltam helyet, éppen azért, hogy ne csokoládé legyen az ebédünk. :) Gondolom, akkor ti a délelőtt 10 órásin voltatok.

  VálaszTörlés