2023. március 9., csütörtök

Puncstorta

 


Már régóta terveztem puncstortát sütni, aztán úgy alakult, hogy Andris szülinapja előtti hétvégén készült el és akkor már kineveztük szülinapi tortának, mert az igazi szülinapot Londonban töltöttük.
A puncstorta tetejére a jellegzetes rózsaszín puncs bevonó fondán kell. Lehet ezt otthon is készíteni, én boltit használtam (Aldi, Tesco és Sparban is kapható). Fontos, hogy ez a bevonó fondán és nem fondant. Ez egy folyós cucc, ami megdermed, a fondant pedig olyasmi mint a marcipán, tehát nyújtható cukormassza.


Hozzávalók (23 cm-es tortához 10-12 szelet):

6 tojásból olajos piskóta recept ITT 

180 g cukor
220 g víz 
2 narancs reszelt héja és leve 
rum aroma 3-4 ek
2 csepp rózsaszín fractal gélfesték

1 kis marék mazsola
házi baracklekvár

2 doboz puncs fondán

A piskótasütéssel kezdek. Hagyom teljesen kihűlni majd úgy vágom 3 lapra, hogy 2 vékonyabb 1 vastagabb. A vastagot fogom morzsolni.
Megfőzöm a cukorszirupot a narancslével, narancshéjjal megy bele a rum. Végén átszűröm (narancshéj ne kerüljöna tortába), adok hozzá ételfestéket. Ha van meggyszörp az is szuper színező. A marék mazsolát én picit vízbe áztattam és aprítottam (nem akartam nagy darab mazsolákat látni a tortában).
A darabolt piskótából egy keveset kiveszek, hogy a töltelék ne legyen homogén rózsaszín. A nagyobb rész morzsolt piskótához adom apránként az átszűrt, színezett narancsos cukorszirupot és a mazsolát. Végül a maradék piskótamorzsa is belemegy, azzal már nem keverem sokat.
Tortakeretbe teszem az alsó tortalapot, megkenem baracklekvárral. Rákanalazom a tölteléket, alaposan belenyomkodom. A felső tortalap alját is megkenem baracklekvárral, tehát a töltelékre a baracklekváros piskóta kerül.
Alaposan lenyomkodom, ha van olyan tortakeret ami belefér, akkor fóliával lefedve az is megy rá súlynak. Éjszakára hűtőbe teszem. Tálalás előtt rácsurgatom a megmelegített fondánt. Hagyom dermedni aztán lehet is szeletelni.
Nálam a felső piskótára is került lekvár, de attól meg a fondán nem dermedt meg teljesen, úgyhogy azt ajánlom a piskótára menjen.