2022. július 14., csütörtök

Könyvajánló

 



Még júniusban vettem részt Náray Tamás gasztronómiai köteteinek exkluzív bemutatóján. Akkor láttam először előben. Igazán kellemes meglepetés volt, amit és ahogyan mondott. Jó volt hallgatni a vicces és az elgondolkodtató történeteket is. Az ember a mai rohanó világban csak arra szán időt, amire igazán kíváncsi vagy vágyik rá. Úgy voltam én is vele és egészen feltöltve jöttem el onnan.
Az már csak hab a tortán, hogy ez a könyv is szuper lett. A BOOOK kiadó kiemelkedő minőséget képvisel évek óta.
Ez a szakácskönyv mindenkinek való, ahogy Náray Tamás is mondta. Ő nem szakmabeli és pont ezért szuper, hogy mindenkinek sikerélménye lehet, aki receptjeit kipróbálja. Az alkotások pont úgy fognak kinézni, mint a könyvben.
Nekem a kedvencem a mandulás-narancsos keksz, a csokoládés kürt és az arab keksz.


„Frau Schwenk, a szakácsnő robogott be az étkezőbe, és az asztalra tette a frissen sült kalácsokat. A forró barhesz illata azonnal betöltötte a szobát.”

Náray Tamás Zarah-trilógiája nemcsak nagy ívű családtörténet, izgalmas kémregény és utazás számos ország földjén, hanem csupa szín, illat és forma, sőt, még az ínycsiklandó sütemények ízét is a szánkban érezhetjük. A mesélő a szöveg megannyi rétegéből festi meg a hangulatot, és mutatja be a magával ragadó cselekmények környezetét.

A finomabbnál finomabb falatok készítője, Frau Schwenk, a Winter család hűséges szakácsnője kulcsfigura a főszereplő, Zarah és nővére, Edel életében, hiszen a megmenekülésüket köszönhetik neki. Az ő történetük a regény lapjain elevenedik meg. Ebben a kötetben pedig Frau Schwenk, Zarah és családja, valamint barátai által készített és szeretett ínycsiklandó sütemények egész sora jelenik meg Náray Tamás tolmácsolásában. A szereplők utazásai nyomán megízlelhetjük Németország, Olaszország, Anglia és Izrael legjellemzőbb édességeit. A közel félszáz receptet Kaszás Gergely gyönyörű fotói és László Ágnes egyedi, korhű tálalása keltik életre.