2022. július 13., szerda

Alfajores


Az Alfajores (ejtsd álfá'horész) Dél-Amerikában közismert linzerszerű szendvics kekszek karamellás, azaz dulce de leche (dulszé dé lécsé) töltelékkel.

Dulce de leche hazilag is készíthető konzerv sűrített tejből.


Hozzávalók (30 darabhoz, 60 kekszkorong):

170 g vaj

150 g cukor

3 tojás sárgája 

1 tk. vanília kivonat 

20 g kukoricakeményítő

250 g tönköly finomliszt 

1 tk. foszfátmentes sütőpor 

csipetnyi só 

Kb. 300 g dulce de leche (nálam sparban kapható) - cukrozott sűrített tejből házilag is lehet készíteni

A puha vajat a cukorral robotgép segítségével habosítom, hozzáadom a tojássárgákat, vaníliát, beleszitálom a kukoricakeményítőt, sütőport és a lisztet. Szinte végig robotgéppel dolgoztam, nem kell kézzel gyúrni. Spatula segítségével folpackra kanalazom, becsomagolom és hűtőbe teszem 1 órára. Ha véletlenül ottfelejtem kemény lesz, de akkor darabokra tördelve fel lehet puhítani, hogy nyújtható legyen. Fontos, hogy hideg tésztával kell dolgozni. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit. Két folpack réteg között 3 mm vastagra nyújtom a tésztát. 5 cm-es kör kiszúrót használok. A tésztát tortalapáttal emelem át a tepsibe, úgy marad szép kerek. Az előmelegített sütőben nagyjából 8 perc alatt megsütöm. 3 tepsinyi adag készült (3×20 keksz). Hagyom a tepsiben 5 percet, forrón könnyen törik. Utána rácson hűtöm. Fél teáskanálnyi dulce de leche kerül a kekszek közé. Szobahőmérsékleten max. 2 napig tartanám a krém miatt. Hűtőben hosszabban eláll. Vagy érdemes a krémmel csak a fogyasztás napján tölteni. Mindig szobahőmérsékletű kekszet tálaljunk.

Dulce de leche: a konzerv sűrített tejet papírcsomagolás nélkül egy mély fazékba helyezem, jól lepje el a víz. Közepes lángon forralom, majd lassú tűzön 4 órán keresztül forralom. Fontos figyelni és pótolni a vizet. A konzerv sose kandikáljon ki a vízből. 4 óra elteltével elzárom a tüzet és hagyom a konzervet hűlni. A felbontott karamellás sűrített tej, azaz dulce de leche hűtőben tárolva néhány hétig eláll. Tökéletes gasztroajándék is lehet.






Recept ötlet innen