2022. július 2., szombat

Könyvajánló: Cserháti Tamara: Yalla! Tarts velem! - Kalandozások az izraeli konyhában

 



Nyár elején érkezett hozzám Cserháti Tamara: Yalla! Tarts velem! - Kalandozások az izraeli konyhában című szakácskönyve.

Egy nagyon sokszínű, élettel teli szakácsköny ez, alapos receptleírásokkal és gyönyörű képekkel illusztrálva. Lapozgatva egyből kedvünk lesz piacra szaladni és sütni-főzni belőle. Amit mindenképpen szeretnék kipróbálni az a töltött sült hagyma (dárált hússal töltött), a Ros Hásáná lazac, a csicseriborsóval töltött édesburgonya no meg az illatos izraeli rizs.

A szerző, Cserháti Tamara – egykori szépségkirálynő, ma boldog, kétgyermekes családanya – olvasóit egy különleges utazásra invitálja az izraeli gasztronómiába. A könyv a 71 autentikus recepten túl betekintést nyújt az izraeli konyhaművészet eredetébe, annak bibliai gyökereibe és modern újításaiba. Végigvezet a nyüzsgő, kavargó, gazdag piactól a konyhafortélyokon át a hétköznapi és ünnepi asztalokig, és feltárja mindennek generációkon átívelő szerepét. A kötet felépítése jól áttekinthető rendszerben kínálja az izraeli konyha fogásait az örök klasszikusoktól kezdve a halas, húsos, zöldséges ételeken, köreteken, salátákon át egészen az egyedi, keleti édességekig. Vásárlási tanácsokat ad a különleges hozzávalókhoz, és felidézi az olyan archaikus zsidó ünnepek menüsorát, mint a Hanuka, a Purim vagy a Ros Hásáná. Tamara izgalmas, hagyományt követő receptjeit kipróbálva magunk is otthonunkba varázsolhatjuk Izrael vibráló, sokszínű gasztronómiai kavalkádját.

Köszönöm BOOOK kiadó!

#prajándék