2022. április 21., csütörtök

Macaron

 

Régen volt macaron a blogon, pedig néhanapján szoktam sütni, mert a középső kisfiam Dávid nagy kedvence.

Egy ideje már mindig Bebepiskóta receptje alapján sütöm és sikerélményem van. 

Lentebb írok pár tippet, trükköt, illetve megosztom a krémek receptjét is.



Bebepiskóta videóreceptje ITT található. A mennyiségeket, a módszert teljes mértékben követni kell.

Írok pár tippet, ami nekem bevált:

Az őrölt mandula, tényleg finomra darált legyen, különben muszáj lesz bevetni a kávédarálót. Ja és mindenképpen héj nélküli mandula, sajnos az Aldi árul olyat, amibe a héját is beledarálják, nos az nem jó.

A Lidlben kapható jó, de azt is darálni kell. Nekem a Cukrászdiszkontban kapható vált be. EZ, de van nagyobb kiszerelés is.

Ételfestékből a gél állagú jó (Fractal)

Nálam nem csak az alsó-felső, hanem a légkeveréses sütés is bevált. A hőmérséklet: 150 fokon kezdek, de nálam muszáj 140-re mérsékelni, különben a végére barnul a teteje, tehát égett.

DM-ben kapható feldarabolt sütőpapír vált be, szilokonlapok, teflonos sütőpapír nem.

A receptben kifejezetten szeretem, hogy friss tojással dolgozunk. Utáltam a több napos fehérje pihentetést (főleg szalmonella veszély miatt).

Krém receptek: a zöldbe pisztáciavaj és karamellás csokiganache került, a fehérbe nutellás krém és dulce de leche.

Karamellás csokiganache: 120 g forró tejszín+ 170 g callebaut karamellás csoki. Pihentetem, hogy összeálljon.

Pisztáciavaj: pirított natúr pisztáciát aprítóban darálom, míg krémes állaga lesz. Nagyon picit lehetetlen készíteni, legalább 100 grammal dolgozzunk (ez ide sok lesz, de a maradék el gog fogyni egyéb desszertbe)

A nutellás krémet készítettem már vajjal és tejszínnel is. A tejszínes jobban bevált. 2-3 ek nutellához egy pici tejszínt öntök, összemelegítem, hagyom dermedni majd kézi robotgéppel habosítom.

Dulce de lecheből én most Sparos boltit használtam, de sűrített tej konzervből tervezek készíteni is.

A krémeket habzsákból kör alakú kinyomócsővel teszem a macaronba, a karamellás csokis közepére teszek egy pici pisztácia vajat, a nutellásba pedig dulce de lechet.

Az üres macaron héjakat fagyasztani is lehet, vagy hűvös, száraz helyen 5-7 napig jó. Ha megtöltöttük, akkor néhány nap alatt el kell fogyasztani. Soha ne hűtőhidegen kináljuk! Ezek olyan töltelékek amik 1-2 napig szobában sem romlanak meg. A legjobb, ha töltés után egy éjszakát pihennek, tehát nem azonnal kínáljuk.