2020. február 17., hétfő

Dinó torták


Az itthoni dinó sorozat tortákra került. Természetesen a tortadíszek itthoni műanyag játékok (megmosva :D ), nekem nincs tehetségem ezeket marcipánból megformázni.


Nem nagy torták (18-20 cm átmérő), viszont a magasság miatt sok szelet vágható belőle. A színes vajkrémes bevonatú belül M&M's csokidrazsés vaníliakrémes, a kívül csokival bevont belül epres-joghurtos.
A már megszokott tortareceptjeim kissé variálva.

A színeshez:
6 tojásból kakaós piskóta 19.5-20 cm-es tortaformában. Recept ITT (a linken 3 tojásos piskóta készült, azt duplázni kell)

Krém:
500 g vaníliapuding (Házihoz recept ITT), de a GÁLA vagy főzött puding is tökéletes hozzá
250 g mascarpone (Lidl-ben kapható vált be)
400 ml tejszín kemény habbá verve
1 ek. porcukor
1.5 zselatin fix
90 g M&M's csokidrazsé aprítva

Vajkrém a sok cukrász által használt 1-2-3 arányú: 100 g tojásfehérje (kb. 3 tojásból)+200 g cukor+300 g vaj

Fractal gél és por alapú ételfestékek (zöld,kék)


A piskótát a fent leírt link szerint megsütöm. Mindig érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy adott idő alatt elkészült-e. Hagyom teljesen kihűlni, majd 5 vékony lapot vágok belőle (egy forma vastagságút.
Elkészítem a krémet: a pudingot és mascarponet kézi robotgéppel összekeverem, hozzáadom a porcukrot, zselatinfixet és végül spatulával óvatosan beleforgatom a kemény tejszínhabot és a csokidrazsét is utána.


A krémet négy részre osztom (mérleggel szoktam mérni, hogy a krémek egyforma vastagságúak legyenek. Tortakeretbe teszem az alsó tortalapot, megy bele a krém negyede, rá a tortalap és így tovább, míg végül az utolsó, ötödik tortalap is a tortára kerül. Arra nem kerül krém, hanem lefóliázom és megy éjszakára a hűtőbe.


Másnap elkészítem a vajkrémet. A vajat kiveszem, hogy mire odajutok majdnem szoba meleg legyen. Kisebb kockákra vágom. Gőz fölött, hőálló edényben kézi habverővel a tojásfehérjét és cukrot kevergetem. Fontos, hogy a felső edény ne érjen bele a vízbe. Addig kevergetem, míg tapintásra teljesen elolvad a cukor. Ha van hőmérőnk ez nagyjából 85 fokot jelent. Átteszem egy nagy tálba és robotgéppel addig verem, míg fényes kemény habot kapok. Aztán elkezdem adagolni hozzá a vajat, folyamatos robotgéppel keverve. Ha elfogy a vaj, addig verem, míg szép fényes krémet kapok. A torta külsejét bevonom vékonyan fehér krémmel, majd félórára hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. A maradékot több tálkába osztom és különböző zöld és kék árnyalatokat keverek ki. A színes vajkrém csakis a dermedt fehérre kerüljön rá. Kis foltokban kerültek rá a színek és hosszú spatulával egyengettük. A tetejére mentek a dinók. 


Az eperhaboshoz szintén a fent leírt 6 tojásos kakaós piskóta készült. Bele pedig EZ a málnahab alapján az eperkrém (tehát 500 g eperből).

6 tojásból kakaós piskóta kéd darab 18 cm-es tortaformában. Recept ITT (a linken 3 tojásos piskóta készült, azt duplázni kell) - nem használtam fel mind a 6 lapot, csak 5 darab vékony tortalapot.
Bele pedig EZ a málnahab alapján az eperkrém (tehát 500 g eperből).
Köré 200 g étcsoki+200 ml tejszínből ganache (forró tejszínbe beleolvasztom a csokit és alaposan elkeverem)
A tortát az előbbihez hasonlóan állítom össze (krémet négy részre osztom). Aranypor ételfestéket ecsettel csíkokban viszem fel díszítésként a tortára.