2020. január 23., csütörtök

8-as torta


Kristóf ezt a tortát vitte az iskolai szülinapra. Két ízben szerettünk volna tortát: málna és vanília-Oreo, így aztán jött az ötlet, hogy mindkét tortából kicsit levágok és egymás mellé teszem egy nyolcast formázva. A tetejére mindenféle Oreo keksz került, némelyiket arany ételfesték porral megfestettem.
Fontos ennél a tortánál arra figyelni, hogy a két torta nagyjából egyforma magasságú legyen, ezért nagyon fontos a tortalapokat azonos vastagságúra vágni. Korábban már említettem, hogy én mindig ILYEN drótos eszközzel vágom a tortalapokat. Nagyon olcsó egy ilyet beszerezni és tényleg megéri!
Ugyanakkor ehhez a tortához két (egyforma) tortakeretre lesz szükség, az is segít abban, hogy a két torta egyforma legyen. Nekem Aldiban néha kapható tortakereteim vannak (ilyen kör alakú, állítható).
Amit még tenni szoktam mostanában annak érdekében, hogy a kész torta könnyen elválasztható legyen a kerettől, az az, hogy irattartó műanyag fóliából készítettem bele betétet (ez mosható). Ez a műanyag tapad a tortához és könnyű lesz a fémkeretet elválasztani.


Hozzávalók (22 cm-es málnatortához):
6 tojásból EZ a kakaós piskóta. Ha kihűl, akkor 4 vékony tortalapot vágok, úgy hogy a púpos részét nem használom fel.
Krém: 700 g málna (fagyasztott)+100 g cukor ezt összefőzni, turmixolni, majd passzírozni. Ebből nagyjából 500 ml málnavelő lesz
500 ml málnavelő+ 200 g görög joghurt+200 ml kemény tejszínhab+6 lapzselatin

A 6 lapzselatint hideg vízbe áztatom 5 percre. A málnavelőből 3 evőkanálnyit mikróban 20 másodperc alatt felforrósítom. Hozzáadom a megpuhult zselatint és alaposan elkeverem, majd az egészet a málnához keverem. Hozzáadom a görög joghurtot és alaposan elkeverem, végül a tejszínhabot óvatosan egy spatula segítségével beleforgatom.
Összeállítom egy tortakeretben a málnatortát: teszek egy aranyozott tortapapírt az aljára, körbe fóliát, hogy könnyebb legyen dermedés után leválasztani, majd megy az aljára az első tortalap, arra a krém 1/3-a (mérleggel ki szoktam mérni, majd a második lap, őjabb adag krém, harmadik tortalap, a krém maradéka és végül a tetejére az utolsó tortalap. Éjszakára hűtőbe teszem dermedni.Hozzávalók (22 cm-es vanília-Oreo tortához):
6 tojásból EZ a kakaós piskóta. Ha kihűl, akkor 4 vékony tortalapot vágok, úgy hogy a púpos részét nem használom fel.
Krém: 1 vaníliapuding (házit is készíthetünk, de most iskolába, nem akartam tojásosat, így Gála pudingot készítettem 500 ml tejjel, ebből csak 400 ml pudingot használok fel)+250 g mascarpone+300 ml tejszín (kemény habbá verve)+ 8 Oreo keksz (90 g kb)+1 zselatin fix

A puding készítésével kezdek, én főzés nélküli Gála pudingot készítettem. Ebből a végén kimérek 400 ml-t ez kerül a tortába. Robotgép segítségével a mascarponet és a pudingot csomómentesre keverem, hozzáadom a zselatin fixet, majd spatulával óvatosan beleforgatom a tejszínhabot és végül az aprított Oreo kekszet.
A tortát ugyanúgy állítom össze mint a málnásat, itt is figyelek, hogy a krémet három egyforma részre osszam. Ez a torta fél cm-el magasabb lett, mint a málnás, de a végén csokikrémmel a tetején kiegyenlítem a különbséget. A tortát éjszakára hűtőbe teszem.

Csokiganache: 600 g étcsoki+ 600 ml tejszín. A forró tejszínbe teszem a csokit, majd elkeverem.

Kezdem azzal, hogy a torták felületére öntök a csokikrémből annyit, hogy egyforma magasak legyenek és vízszintes legyen a felületük. Dermesztem így még a tortakeretben 1 órát. Aztán a torták oldalait is megkenem csokikrémmel. Dermedni teszem hűtőbe 1-2 órára.
Ha mindkét torta megdermedt, akkor mindkettőből levágok 2-3 centiméternyi csíkot, majd a vágott részt bekenem csokikrémmel és összeragasztom ott. Ekkor a torta már a nagy szögletes tortaalátéten van. Ez jó vastag legyen, hogy elbírja a két tortát. A vágás miatt még egy kis csokikrémet öntök a teljes torta felületére, hogy egységes legyen (bár utólag ez lehet felesleges lépés volt, ugyanis a kekszes dekoráció mindent elrejt).
Fehér csokival 8-as rajzolok és abba Oreo kekszeket teszek (maradék csokikrémmel ragasztom a tortához).