2020. január 6., hétfő

Indiai lencsefőzelék



Az újévi lencsénk volt ez a fűszeres indiai lencse. Maja barátnőmmel szoktunk a Hathi indiai kifőzdében enni. Ha megyünk én szinte mindig fekete lencsét kérek, azaz Dhal Makhani-t. Állandóan terveztem, hogy majd egyszer itthon is elkészítem, hát most jött el az ideje.

A neten sokféle recept van róla, egyrészt a főzőlapon lassú tűzön órákig főzött, másrészt a sütőben alacsony hőmérsékleten egy éjszakán át készülő verzió. Mautner Zsófinál is ez utóbbit láttam, úgyhogy alapul azt vettem, de egyrészt ízlésünk szerint, másrészt az itthoni alapanyagok szerint variáltam.


Hozzávalók (6-8 adaghoz):
500 g indiai fekete lencse (urad dal - ez amúgy egy bab féle), de ennek hiányában klasszik lencsével is működik. Nálam DM-ben kapható hegyi lencsével (berg) készült.
70 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 nem túl nagy fej fokhagyma
1 tk. őrölt gyömbér (vagy egy kevés friss reszelt gyömbér)
1 ek. őrölt koriander
1 ek. őrölt római kömény
1 ek. őrölt kurkuma
1 tk. őrölt kardamom
1/2 tk. őrölt cayenne bors
2 púpozott ek. sűrített paradicsom
400 g passata paradicsom
3 tk. só (vagy több, a végén érdemes tovább sózni, ha szükséges)
egy kevés őrölt fehérbors
500 ml. zsíros tej (ha vegán, akkor kókusztej)
kb. 500 ml víz

Az eredeti recepthez képest egyrészt a gyömbér mennyiségét csökkentettem, mert nekünk az nem jön annyira be, illetve a cayenne bors kicsit soknak bizonyult, ezért következőre biztos, hogy csak fél teáskanálnyit teszek bele. Paradicsomkonzervem nem volt itthon, így került bele passata paradicsompüré. A Hathiban kaphatóval ha összehasonlítom, talán csak egy kis édeskés fűszer hiányzik belőle, ami gyanítom a fahéj, de következőre rá is fogok kérdezni :)
A főzelékhez a lencsét háromszoros vízben szinte készre főzöm. A hegyi lencsét nem kell áztatni, a másiknál számolni kell néhány óra áztatással. A hegyi lencse kb. 25 perc alatt lett meg.
A sütőben sütéshez szükségünk lesz egy vasedényre, vagy kacsasütő tálra, nekem ez utóbbi van. A vajat főzőlapon a kacsasütőben felolvasztom, hozzáadom az aprított hagymát és fokhagymát. A fokhagymából tényleg kell az egész fej, jó fokhagymásan finom. Ahogy sült a hagyma, fokhagyma hozzáadom a fűszereket is. Tényleg csak pár percre. Végül hozzáadom a megfőtt lencsét, paradicsomokat, tejet és vizet. Leveses állagot kell kapni. Lefedve 100 fokos sütőben 9 órára beteszem. Minél tovább készül, annál krémesebb. Tálaláshoz az igazi, ha naan kenyér készül, de idő hiányában pitával ettük. Kissé keverődtek a nemzetközi konyhák, de hát csak pita volt itthon :) Tálaláskor mehet rá extra tejszín., vagy akár görög joghurt is. Napokig eláll és egyre finomabb lesz, akár a rakott ételek, szóval érdemes előre elkészíteni. Mindenképpen nagy adagot készítsünk, ha kevesen is fogyasztjuk, hiszen remekül fagyasztható étel, jó lesz később elővenni.