2019. október 14., hétfő

Erdei gyümölcs- és étcsokoládéhabos torta mandulás piskótával


Az idei Segítsütim erdei gyümölcs- és étcsokoládé habos torta volt. A piskótája őrölt mandulával készült. A tetejére ropogós kakaós piskótamorzsát szórtam, dekorációnak csoki és mandularopogós került rá.



Hozzávalók (26 cm-es tortához):

Mandula piskóta (gluténmentes):
4 tojás
4 ek. cukor
80 g őrölt mandula
1 ek. kukoricakeményítő

Gyümölcszselé réteg:
200 g erdei gyümölcs (nálam fagyasztott)
1 ek. cukor
2 lapzselatin

Étcsokoládéhab:
100 g étcsokoládé (Callebaut 70%)
70 ml tejszín
40 g vaj
+280 ml tejszín habbá verve

Erdei gyümölcs hab:
500 g erdei gyümölcs (nálam fagyasztott)
70 g cukor
6 lapzselatin
200 g görög joghurt
200 ml tejszín habbá verve

Kakaós ropogós morzsa tortalap receptje ITT (ha ezt kihagyjuk és helyette kakaóport szórunk a tortára, akkor a torta gluténmentes)

Csokidíszek (callebaut 70%) nagyjából 100 g csokoládé

Mandulagrillázs: 50 g szeletelt mandula+100 g cukor




A tortalapokhoz szükségem lesz egy 26 és egy 22 cm-es tortaformára. Aljukba sütőpapírt teszek, oldalukat vajjal megkenem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A  tojásokat szétválasztom. Kimérem a mandulát és hozzákeverem a keményítőt. A tojásfehérjéket 2 ek. cukorral lágyabb habbá verem (nem kell teljesen keményre). A sárgájákat a maradék 2 evőkanálnyi cukorral kifehéredésig keverem. Spatulával beleforgatom a tojáshabot. Óvatos körkörös mozdulatokkal forgatom bele, hogy ne törjem össze a habot. Végül beleforgatom a mandulát is. A 26 és 22 cm-es formákba osztom. Az előmelegített 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt megsütöm. Nálam nem fért el egyszerre a két tepsi, így előbb a 26, aztán a 22 cm-est sütöttem meg. Hagyom kihűlni, majd lehúzom róla a sütőpapírt. 

A gyümölcszseléhez összeforralom a 200 g erdei gyümölcsöt a cukorral, majd kissé botmixerrel pépesítem. A 2 lapzselatint pár percre hideg vízbe áztatom, majd a még forró gyümölcshöz keverem (fontos, hogy feloldódjon  zselatin).
Egy 23-24 cm-es tortaforma aljára folpackot teszek, ráöntöm a gyümölcszselét. Hűtőben dermesztem.

Elkészítem a gyümölcshab réteg gyümölcspüréjét: 500 g erdei gyümölcsöt összeforralok 70 g cukorral, botmixerrel pépesítem, majd szűrőn át passzírozom. Itt fontos, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe.

Ha a gyümölcszselé megdermedt elkezdhetem a tortát összeállítani. A nagyobbik piskótalapra helyezem a megdermedt gyümölcszselét. Úgy hogy külső pereme maradjon a piskótának, ugyanis az nagyobb mint a gyümölcszselé. Tortakeretbe teszem (én szoktam egy fóliaréteget is tenni, hogy később könnyen leválasszam a tortát a tortakeretről). Jöhet rá a csokihab.

A csokihabhoz mikróban megolvasztom a csokit, tejszínt és a vajat. Összekeverem és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Akkor beleforgatom a felvert tejszínhabot. A zselés piskótára kanalazom. Ráteszem a kisebbik piskótát is.

Elkészítem a gyümölcshab réteget is. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom pár percre. A kész gyümölcspüréből (amit passzíroztam) 2-3 evőkanálnyit egy tálkában mikróban forrósítom nagyjából 30 mp alatt. Hozzáadom a megpuhult zselatin lapokat. Alaposan elkeverem, majd a többi püréhez keverem. Fontos, hogy a zselatin lapok elolvadjanak a még meleg pürében! Hozzáadok 200 g görög joghurtot és 200 ml felvert tejszínt forgatok bele óvatosan egy spatula segítségével. A tortára öntöm (a kisebbik tortalapra, illetve a szélein kilóg a csokihab). Hűtőbe teszem a tortát dermedni legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakára.

A kakaós morzsához EZ a recept alapján készült a tortalap. Két 18 cm-es formában sütöttem elosztva a masszát. Amint kihűlt 3-3 vékony tortalapot vágtam, a púpos tetejét levágtam. Egy másik tortához felhasználtam a 6 lapot és a maradék púpos tetejét sütöttem át sütőpapírral bélelt tepsiben kisebb darabokra morzsolva 120 fokon nagyjából 60-70 perc alatt. Aztán hagytam teljesen kihűlni és aprítógépben morzsává daráltam. Ha csak a morzsát készítenénk el, nem akarunk tortázni is, akkor elég ha a leírt adag negyedét sütjük meg és darabolva azt sütjük át 120 fokon nagyjából 1 óra alatt majd aprítjuk morzsává. A tortára szitáltam, hogy tényleg csak az apró, egyforma méretű darabkák kerüljenek.

A mandula grillázshoz 50 g szeletelt mandulát mikróban kissé megpirítok, tényleg csak 30 mp alatt. Egy lábosban 100 g cukrot a karamellhez hasonlóan égetek, amint folyós lesz beleöntöm a megpirított mandulát és gyorsan egy sütőpapírra kanalazom ki vékony rétegbe igazítva hagyom megdermedni. Dekoráláshoz kedvünk szerint törjük méretre a darabokat. Amennyiben előző napon készül tegyük jól záródó dobozba tálalásig.

A csokit megolvasztom és készítek csokivitorlát, illetve kis csokidíszeket. Sütőpapírra kanalazok 1/4 teáskanálnyi olvasztott csokit, majd a kis kanál nyelével csíkokat húzok. Dermedni hűtőbe teszem. A vitorlához 3-4 teáskanálnyi csokit teszek egy kisebb darab sütőpapírra vékonyra kenem, majd a papírt gyűröm, csipesszel összefogom és hűtőbe teszem míg megdermed. Óvatosan választom el a csokidíszeket a sütőpapírtól.  

Ha megdermedt a torta nem marad más hátra, mint a kakaós morzsából szitálni a tortára, illetve díszíteni csokival, mandularopogóssal.