2019. október 21., hétfő

Zsályás fasírt leveles tésztában


Szüleim mindig sok friss zsályát hoznak. Sajnálom az összes gyönyörű levelet fűszernek felaprítani, ezért folyton keresem az olyan recepteket, amiben a zsálya levelek egyben maradnak. Nos így bukkantam rá erre a fasírtra Donna Hay receptjei között. Végül a receptet nem teljesen követtem, úgyhogy lentebb az én verziómat találjátok.


Hozzávalók (8 darab fasírthoz - jó nagyok, így szerintem 8 főre is lehet számítani vele):
1 friss kinyújtott leveles tészta (275 g), amit 8-ba vágok
500 g darált pulykahús
1 ek olívaolaj
2 kis vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 zsályalevél aprítva + 24 szép levél a tetejére
70 g zsemlemorzsa
6 ek. tej
1 tk. só
50 g aprított sós kesudió
80 g reszelt mozzarella
2 ek. mustár (mehet dijoni is, ha van)
2 nagy tojás
8 szelet Prosciutto Cotto sonka (100-140 g)

Fetás-petrezselmyes paradicsomsaláta:
1 kg paradicsom (nálunk még házi koktélparadicsomok)
200 g feta
2-3 evőkanálnyi aprított petrezselyem
olívaolaj


A fasírthoz a darálthúst egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom az olívaolajat, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a 10 aprított zsályalevelet, a zsemlemorzsát, aprított kesudiót, reszelt mozzarellát, sót, tejet, mustárt és a 1 tojást. Alaposan összedolgozom a masszát.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek, a sütőt előmelegítem 190 fokra. 
A kinyújtott leveles tésztát 8 egyforma téglalapra/négyzetre vágom. A fasírt masszát 8 egyforma részre osztom. A leveles tésztákra teszek 1 szelet sonkát, majd rá a fasírt húst, feltekerem, úgy hogy a leveles tészta alul összeérjen. A maradék 1 tojást kissé felverem egy tálban és egy ecset segítségével bekenem a leveles tésztát vele. Éles késsel felül 3 kis bevágást csinálok a tekercseken, abba teszem a friss zsályaleveleket (szárított is mehet, ami egyben száradt). 190 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütöm. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, akkor érdemes egy kis időre egy másik sütőpapírral lefedni,
Mi fetás, zöldpetrezselymes paradicsomsalátával ettük. Ahhoz 1 kiló paradicsomot felvágtam, hozzáadtam 200 g kockázott, morzsolt fetát, 2-3 evőkanálnyi aprított petrezselymet, löttyintettem bele olívaolajat és sóztam még egy picit.