2019. október 7., hétfő

Málnalekváros kókuszkocka


Nem a klasszikus kókuszkocka ez. A tésztája csokis, nagyon puha piskóta. Azt kettévágtam és megtöltöttem málnalekvárral. A gyerekeknek töltöttem néhányat nutellával is. A mártogatós igazi csokiból készült, végül pedig a kókuszba forgattam.


Hozzávalók (nálam 36 db. 3.5x5.5 cm-es darabhoz - 25x35 cm-es tepsibe sütve):
Piskóta:
100 g étcsokoládé (70%-os callebaut)
60 g vaj
8 nagy tojás
300 g cukor
180 g tönköly finomliszt
60 g holland kakaó
2 tk. foszfátmentes sütőpor
csipetnyi só

1 nagy málnalekvár vagy nutella

Mártogatós:
250 g víz
100 g étcsokoládé (70%-os callebaut)
300 g porcukor
100 g holland kakaó
75 ml tej

Kókuszreszelék (nagyjából 200 g)


A piskótát sütöm meg előbb. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 25x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek.
Mikróban a vajat és csokit megolvasztom. Egy nagy keverőtálban a tojást a cukorral robotgép segítségével néhány perc alatt habosra keverem. Hozzáadom az átszitált lisztet, kakaót, a sütőport és sót. Végül a vajas-csokit is beledolgozom. Nem keverem túl sokáig. A tepsibe teszem, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 25 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd a púpos tetejét a lapnak levágom és a maradékot kettévágom. Megtöltöm málnalekvárral (vagy nutellával), hagyom kissé összeállni, addig elkészítem a mártogatóst. 
Egy lábosban a vizet felforralom. Hozzáadom a csokit, elkeverem, hozzáadom a porcukrot, a kakaót és a tejet is. Kézi habverővel csomómentesre keverem.
A töltött piskótát szeletelem (a széleit kissé levágtam). 3.5*5.5 cm-es darabokat vágtam, de lehet nagyobb, vagy kisebbre is vágni. A mártogatósból kevesebb kell, ha nagyobb darabok készülnek. Nálam ez a mennyiség pont elegendő volt a 3,5-5.5 cm esetben.
Egy tálba szórok bőven kókuszreszeléket (ahogy fogy, mindig szórok bele frisset). Elkezdem a kókuszkockákat a csokiszószba mártogatni, majd a kókuszba forgatni. Ha elkészült zárt dobozban tárolom és szobahőmérsékleten kínálom. A legfinomabb egy tejeskávé mellé.


A receptet az Australian Gourmet Traveller oldalon találtam, illetve a HumbleCrumble blogon. A receptet kissé változtattam.