2019. február 18., hétfő

Csirke ropogós bundában különleges krumplival


Ez egy petrezselymes kukoricapehelybe forgatott ropogós csirke, amit sütőben sütök meg, hozzá egy csípős mézes-chilis szósz készült. Zöld fűszerekkel és krémes kesudióval kevert tört krumplival tálaltam. A krumpli egy szuper vegán fogás is egyben.

Hozzávalók (4 adaghoz):

Csirkéhez:
500 g csirkecombfilé (4 darab)

50 ml görög joghurt
100 ml tej
1 tk. só

70 g kukoricapehely aprítóban darálva
2 csapott ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. szárított petrezselyem
egy kevés só

Szósz:
3 ek. olívaolaj
1 ek. víz
1 ek. méz
1 tk. őrölt cayenne bors
1/4 tk. őrölt chili
1/4 tk. füstölt paprika
1/4 tk. fokhagymapor
1/4 tk. só

Krumplihoz:
800 g hámozott, kockázott krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 tk. só

70 g natúr kesudió vízbe áztatva legalább fél órára
1 ek. dijoni mustár
100 ml olívaolaj
3 gerezd főtt fokhagyma (a fentebbi adag)
1 nagy csokor petrezselyem
1 kis csokor kapor
1 kis csokor snidling

A csirkéhez a combfiléket összekeverem a tejjel, joghurttal és sóval. Ebben a pácban pihentetem néhány órát, de akár egy éjszakát is.
Előkészítem a kukoricapelyhes morzsát, amibe beleforgatom a húst. A darált kukoricapehelyhez adom a lisztet, egy kevés sót és a petrezselymet.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pácból kivett, kukoricapelyhes morzsába forgatott húsokat. Egy kevés olívaolajjal megkenem. Előmelegített 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Addig elkészítem a krumplit és a szószt.
A kesudiót beáztatom. A meghámozott, felkockázott krumplikat és a 3 gerezd fokhagymát bő sós vízben 10 perc alatt puhára főzöm. Válasszunk tört krumplinak megfelelő, széteső fajta krumplit. Nem az a cél, hogy egy homogén püre készüljön, hanem inkább egy rusztikus törtkrumpli. 
Amíg fő a krumpli elkészítem a szószt: az olívaolajat, vizet, mézet, cayenne borst, chilit, füstölt paprikát, fokhagymaport és sót összekeverem. Tálalásig hűtőbe teszem.
A főtt krumplit leszűröm. A 3 gerezd fokhagymát a leszűrt kesudióval, dijoni mustárral, olívaolajjal, petrezselyemmel, kaporral és snidlinggel, kevés sóval aprítógépbe teszem és pulzálva egy szószt készítek. Ha kicsi az aprító tartálya, akkor a zöld fűszereket késsel aprítsuk, csak a többit tegyük a gépbe. A szószt a krumplihoz keverem és a krumplit kissé összetöröm. Maradjanak még krumplidarabok, inkább rusztikus törtkrumpli a cél.
A megsült húst frissen tálalom a krumplival és az édes-csipős szósszal.