2018. július 31., kedd

Fagyi


Nyáron az egyszerű desszertek kerülnek asztalra. Ilyen ez a kakaós morzsás vaníliafagyi málnás-ribizlis szósszal és sós karamellel. A desszertünk különböző elemeit időben el lehet készíteni, így tálaláskor már csak össze kell dobni és élvezni a finomságot.

Kakaós morzsából és sós karamellből érdemes többet készíteni, mert mindkettő remekül fagyasztható és olyan jó elővenni, ha éppen vendégek érkeznek és nincs idő sütésre. Nagyon sok desszertben használom a sós karamellszószt és most már biztos vagyok benne, hogy ez a kakaós morzsa is visszatérő lesz!


A kakaós morzsához EZ a recept alapján készült a tortalap. Két 18 cm-es formában sütöttem elosztva a masszát. Amint kihűlt 3-3 vékony tortalapot vágtam, a púpos tetejét levágtam. A Dávid tortájához felhasználtam a 6 lapot és a maradék púpos tetejét sütöttem át sütőpapírral bélelt tepsiben kisebb darabokra morzsolva 120 fokon nagyjából 60-70 perc alatt. Aztán hagytam teljesen kihűlni és aprítógépben morzsává daráltam. Ha csak a morzsát készítenénk el, nem akarunk tortázni is, akkor elég ha a leírt adag negyedét sütjük meg és darabolva azt sütjük át 120 fokon nagyjából 1 óra alatt majd aprítjuk morzsává.

Sós karamell szószhoz: 200 g cukor + 400 ml forró tejszín+1 tk. só
Egy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.
Itt van egy videó is róla: https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.be
A cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós.

Ribizli-málna szósz: 3 nagy marék ribizli+3 nagy marék málna + 2 ek. cukor. Összeforralom pár perc alatt.

1.5-2 liter vaníliafagyi


Tálaláskor minden tányérra kerül a kakaós morzsából 3-4 teáskanálnyi, a málna-ribizli szószból is, 1-2 gombóc vaníliafagyi és sós karamell. A fenti adagokból egy nagyobb társaságot meg tudunk vendégelni fagyival (10-15 adag, de akár több is).