2017. november 27., hétfő

Zabpelyhes-banános gofri


Sokáig ellene voltam annak, hogy gofrisütőt vegyünk. Felesleges konyhai eszköznek tartottam, amit csak tárolni kell, úgy mint a melegszendvicssütőt, ilyen olyan aprítógépet meg az egyéb szökő-évente használt konyhai kütyüt. Tudjátok Konmari meg a Minimalisták szerint semmi értelme tárolni olyan dolgokat, amiket nem használunk. A kevés eszköznek köszönhetően szinte teljesen üres a konyhapult. Jól átlátható minden, mindennek van helye. Ez egy másik történet, úgyhogy vissza a gofrihoz: Andris szereti a gofrit és néhány hónapja úgy döntöttünk, hogy a néhány darab konyhai eszköz mellett bőven van hely ennek az amúgy sem túl tele konyhaszekrényben. Mint kiderült a gyerekek is imádják a gofrit, úgyhogy jó döntés volt.
Azóta gyakran sül gofri, sokat tesztelünk, alakítunk. Egyik kedvencünk ez a zabpelyhes-banános gofri görög joghurttal és túróval.

Hozzávalók (10-12 darabhoz 4 főre):
2 nagy tojás
1 érett banán
1 kis doboz görög joghurt (150 g)
100 g túró
1 ek. méz vagy agavé vagy egyéb édesítő (elhagyható)
150 g finomszemű zabpehely
1 ek. sütőpor
30-50 ml zsíros tej
csipetnyi só

A gofri tésztája turmixgépben készül. A tojásokat, banánt, joghurtot, túrót, agavét és sót alaposan összedolgozom, majd beleszórom a zabpelyhet és a sütőport. Végül adok hozzá egy kevés tejet. Ha túl sűrű a tészta, akkor mehet bele 50 ml is (jó nagy tojások esetében elég a 30 ml). A massza egyébként akkor jó, ha a zabpelyhek is szét lettek zúzva.
A gofrisütőt felforrósítom (nálam zöld gomb jelzi, amikor mehet bele a massza). Egy szilikonecsettel kenek egy kevés kókuszolajat a sütőmbe, majd indul a sütés. 3-4 perc alatt készül el a dupla gofri a sütőben, így nagyjából 5-6 adagot sütök. Körülbelül a felénél szoktam újraecsetelni kókuszolajjal. Ha készen van, akkor juharsziruppal és banánkarikákkal tálalom. De van akinek a klasszikus puncspuding és tejszínhab dukál hozzá.