2015. október 7., szerda

Reform csokigolyók (kókuszgolyók)


Ovi után Kristóf mindig megkérdezi milyen finomságot vittem neki. Sokszor elég neki a szokásos gyümölcs, de van amikor édességet is kér. Ilyenkor érdemes bevetni ezeket a csokigolyókat, amik amúgy semmi hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, sőt egészségesek is.


Hozzávalók (nálam 23 darab 20 grammos golyó lett):
14 szem magozott datolya
14 szem aszalt sárgabarack
1/4 narancs leve (4 ek.)
2 ek. olvasztott kókuszzsír
1 kezeletlen narancs reszelt héja
4 ek. holland kakaópor
4 ek. őrölt mandula
4 ek. kókuszreszelék

+egy kevés kókuszreszelék, őrölt mandula, fehér mák vagy egyéb


Érdemes puha datolyát és barackot venni, azt nem kell áztatni (pl. Aldiban vagy Müllerben kapható). Ha nem puha az asztalt gyümölcs, akkor néhány órára, vagy éjszakára beáztatom. Ha már kellően puha, akkor a datolya könnyen meghámozható.
Aprítógépben pépesre darálom a gyümölcsöket. Hozzáadom a narancslevet, az olvasztott kókuszzsírt. Attól függ mennyire erős az aprítógép, de ha kevésbé, akkor a folyadékok (narancslé és kókuszzsír) segítségünkre lehetnek abban, hogy pépesre daráljuk a masszát.
Hozzáadom a száraz összetevőket: őrölt mandulát, kókuszreszeléket és a kakaót majd beleforgatom a narancs reszelt héját is. Attól függően mekkora méretű aszalt gyümölcsök voltak kellhet még bele több száraz anyag is, főleg ha nem szűrtük le alaposan áztatás után. Én nem akartam túl keményre, inkább formázható, hűtőben dermedő golyókat készítettem. Ahhoz, hogy egyforma méretűek legyenek nekem segítségemre volt a mérleg. Teáskanálnyi, 20 grammos golyókat formáztam. Végül beleforgattam fehér mákba és kókuszreszelékbe őket. Hűtőben 3 napot, fagyasztóban sokkal tovább eláll.
*Amennyiben egész mandulánk van, akkor még a gyümölcspépesítés előtt daráljuk apróra az aprítógépben.