2013. október 15., kedd

Mogyorós csokitorta ricottával


Újra az online világban. Bár nemrég jelent meg egy bejegyzés a blogon, azt még az utazás előtt írtam. Történt ugyanis, hogy néhány hétre Kanadába és Amerikába utaztunk. Csodaszép helyeken jártunk. Kulináris élmények is voltak bőven. Amint érkezésem lesz, hozok Nektek képeket.

Közben meg a blogom is idősebb lett egy évvel. Itt egy ricottás csokitorta ez alkalomra tonkababos csokipudinggal és joghurttal tálalva. Süssétek meg, nem fogtok csalódni! 


Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 6-8 szelethez):
100 g mogyoró (blansírozás, pirítás után már nem mértem le, de úgy kicsit kevesebb)
120 g tönköly finomliszt
50 g kakaó (20%)
1 ek. (foszfátmentes) sütőpor
1/4 tk. só
130 g (nád)cukor
2 nagy tojás
125 g ricotta (fél doboz)
180 ml olaj
50 ml tej
50 g csokicsepp (70%-os étcsokoládé)


A mogyorót sütőben pirítottam, majd ledörzsöltem a héját. Hagytam kihűlni, majd aprítóban őröltem.
A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A tepsit kivajaztam, aljára sütőpapírt tettem.
A lisztet, kakaót, sót és sütőport összekevertem. A tojásokat a cukorral kifehéredésig kevertem robotgéppel. Hozzáadtam a ricottát, olajat és a tejet. Beleforgattam a száraz anyagokat és végül hozzáadtam a csokidarabokat. 30-40 perc alatt megsütöttem.


Tonkababos csokipudinghoz:
400 ml zsíros tej
200 ml tejszín
fél tonkabab
2 tojássárga
2 ek. keményítő (30 g)
80 g (nád)cukor
150 g (70%os) étcsokoládé

A tejből félretettem fél decit. 350 ml tejet és 200 ml tejszínt felfőztem, úgy hogy benne volt a fél tonkabab. A maradék fél deci tejet összekevertem a tojássárgákkal, keményítővel és cukorral. A tojássárgás keverékre öntöttem egy keveset a forró tejes-tejszínes főzetből. Hőkiegyenlítést végeztem. Fontos, hogy mindig csak egy kevés forró folyadék kerüljön a tojássárgás keverékre, mert különben rántotta lesz belőle. Apránként szinte az összes forró folyadék rákerült a tojássárgás keverékre, majd visszatettem a lábosba úgy, hogy átszűrtem (ezúttal a tonkababot is kivettem belőle). Nagyon alacsony hőmérsékleten addig főztem, míg kissé besűrűsödött. Végül a csokira öntöttem és alaposan elkevertem. Langyosan a legjobb ez a puding. Aki nem szereti a tonkababot, az hagyja ki belőle. 


A tortát a pudinggal és joghurttal leöntve tálaltam. A torta magában is tökéletes tea vagy kávé mellé. Ne tároljuk hűtőben, mert akkor nagyon megdermed.