2013. május 7., kedd

Spárga fekete lencsévelMinden évben öröm látni, hogy végre megjelenik a piacon a spárga. Ezúttal kifejezetten zsenge spárgára tettem szert, hajszálvékony szálakkal. Vacsorára készült ez a gyors egytálétel, de akár ráérős reggelinek is el tudom képzelni, vagy ebédre is.


Hozzávalók (2 főre)
100 g spárga (megtisztítva mértem le)

1 kisebb vöröshagyma
3 szál menta
3 szál petrezselyem
3 szál koriander
100 g fekete lencse
1-2 ek. olívaolaj
1/2 tk. dijoni mustár
néhány csepp friss citromlé

2-4 darab tojás


A spárgát én úgy szoktam tisztítani, hogy megfogom a végét és ahol törik letöröm. Azt a részét már csak levesbe főzőm esetleg az íze kedvéért, de az annyira fás, hogy nem érdemes fogyasztani. Nagyon vékony spárgám volt, így nem vágtam hosszában ketté, de amennyiben vastag szálakat kapunk, azokat érdemes hosszában kettévágni. Én a zöld spárgát nem szoktam hámozni ( a fehéret mindenképpen hámozni kell). Blansírozom (fővő vízbe helyezem 2-3 percre). Tálalás előtt még serpenyőben egy pici olívaolajon átsütöm néhány perc alatt. Aki nem szereti roppanósan, az főzze puhára (ahhoz is elég 5-7 perc).
Legutóbb ahonnan venni szoktam a spárgát megkérdezték, hogy eszem-e nyersen. Hát bevallom az elmúlt években eszembe se jutott úgy megkóstolni, pedig tényleg nagyon finom! Kicsit a zöldborsóhoz hasonlítanám.
Elkészítem a lencsét. A hagymát megtisztítom, apróra vágom. A zöldfűszereket megmostam, megszárítottam, eltávolítottam a vastag szárakat és én aprítóban aprítottam, de akár késsel is apróra vághatjuk. Egy kevés olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát. Hozzáadom a lencsét, sózom (kb. 1/2 kk só) felöntöm bő vízzel és kb. 15 percet főzöm, majd hozzáadom a zöldfűszereket és puhára főzőm további 5-10 perc alatt. A teljes folyadéknak el kell főnie. Belekeverem a mustárt és hozzáadok egy kevés citromlevet. Megsütök néhány tükörtojást (fejenként egy-kettőt) illetve ekkor a spárgákat is átsütöm. A lencsére helyezem a spárgát és a tojást. Ízlés szerint sózom, borsozom.