2013. május 20., hétfő

Bodzavirágos palacsinta eperrel, joghurttal


Autózásaink során mindig lestem az útszéli bodzabokrokat. Csak ácsingóztam, hogy valamikor majd asztalra is kerülhet, na persze nem az autóút menti igen szennyezett virág. Érdemes a forgalomtól  messzi helyeken szedni, mert magát a virágot felhasználás előtt nem mossuk meg. Mosással ugyanis az értékes virágport is lemosnánk róla.
Hétvégén bodzavirágot szüreteltünk, azaz valljam be: Apósom szüretelte, mi meg csak néztük, fényképeztük és Kristófot figyeltük, ahogy szagolgatja a bodzát. No meg persze lelkesen kipakolja azt amit a Papa már gondosan kosárba tett. Bodzavirágot száraz időben érdemes szedni, ha már a harmat felszáradt.
Hazaérve a bodzavirággal elkezdtem utánaolvasni. Elsősorban a tárolás érdekelt, mert felhasználni már tudtam miben fogom, csak féltem nehogy tönkremenjen néhány nap alatt. Azt olvastam fagyasztani is lehet, úgyhogy most egy kevés a fagyasztóban pihen. Majd beszámolok róla, hogy mennyire vesztette el aromáját. A többit papírdobozba helyezve tároltam, illetve akár szárítani is lehet.
A bodzaszörp, bodzaital (nálunk Erdélyben socata-szokáta) és limonádé mellett szerintem a legelterjedtebb felhasználása a panírozás. Palacsintatésztába panírozzák a virágot. Én ennek egy verzióját készítettem el. Amerikai joghurtos palacsintatésztába a már gondosan leszedett virágokat tettem. Finom bodzaaromás palacsinták készültek pillanatok alatt.



Hozzávalók (20-22 darab 10 cm-es átmérőjű palacsintához, 4 főre elegendő):
2 tojás
1 csapott ek. nyírfacukor
250 g joghurt
2 csipetnyi só
3 ek. olaj
50 ml (szűrt)víz- szénsavmentes
150 g tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
6 (nagy) bodzavirág (szárai nélkül)



A tojásokat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, sót, olajat és a (szűrt)vizet. A liszteket a sütőporral és szódabikarbónával elkeverjük és a masszába szitáljuk. Végül a bodzavirágokat is beletesszük. A bodza szára ne kerüljön bele. Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk. Kisebb merőkanállal 3 kupacot szedünk a forró serpenyőbe és hagyjuk elterülni (vagy kicsit rá is segítünk, hogy szép kerek legyen mindhárom palacsinta). Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Néha sütés közbe még cseppentsünk egy pici olajat a serpenyőbe. Tálaljuk juharsziruppal vagy joghurttal és friss eperrel.