2013. március 1., péntek

Céklás brownie (Rachel Allen)


Már régóta terveztem céklás browniet sütni. Végre sorra került. Kicsit munkás az előkészület, de amint megvan a céklapüré gyorsan össze lehet állítani a süteményt. Olyanoknak is ízlett, akik amúgy nem cékla rajongók. Én azért azt mondom illatra nagyon érezni benne a céklát, ízre talán kevésbé, de én azt is érzem. A cékla krémessé teszi a süteményt. Tálalhatjuk akár görög joghurttal is.

Az eredeti recept Rachel Allan Cake című könyvében van, itt olvasható, de én először Erikánál olvastam. Az eredeti adag felét sütöttem.

Hozzávalók (20 cm-es tortaformába vagy nálam 2 db. kb. 20*10cm-es ovális formába):
125 g vaj
150 g világos nádcukor
2 kisebb tojás
130 g főtt cékla
125 g étcsokoládé
50 g tönkölyliszt
20 g kakaópor
1/2 kk foszfátmentes sütőpor
csipetnyi só


Egy kisebb céklára lesz szükségünk, vagy ha nagyobb akkor egy félre. Bő vízben a megmosott céklát megfőzzük. Elég hosszas folyamat ez, akár egy óráig is eltarthat. Amennyiben szükséges pótoljuk főzés közben a vizet. Ha megfőtt hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra, majd botmixerrel pürésítsük. Én a főtt mennyiségből mértem 130 grammot. Hűtsük le. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 
A puha vajat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat. A csokoládét gőz fölött vagy mikróban olvasszuk meg és keverjük össze a céklapürével. Adjuk a vajas-cukros-tojásos keverékhez. Szitáljuk bele a lisztet, holland kakaót, adjuk hozzá a sütőport és egy csipetnyi sót. 
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formában 30 perc alatt megsütjük. Formában hagyjuk kihűlni.