2013. január 6., vasárnap

Dagasztás nélküli kenyér


Ez egy igazán ropogós héjú, belül szép lyukacsos kenyér. Mondhatni lusta asszony kenyere is egyben, ugyanis dagasztás nélküli. Nálam teljes kiőrlésű- és finom tönkölyliszttel valamint zabpehelyliszttel készült. És szögletesre formáztam. Sütéskor számoljunk azzal, hogy a kenyértészta egy éjszakát pihen, tehát érdemes este előkészíteni és reggel sütni, vagy fordítva.


A DNK-nak avagy a No knead bread-nek elég hosszú múltja van. Pékségek is sütnek ilyen jellegű kenyereket. Én ezt a videót találtam róla és ennek az instrukcióit követtem. A folyadék aránya a kenyérben mindenképpen liszttípustól is függ, illetve már olyat is olvastam, hogy páratartalom függő. Nézzük meg a videóban milyen a tészta állaga és olyat próbáljunk összehozni. Nem egy puha, inkább lisztesebb, keményebb a kenyértészta amikor összekeverjük.
A sütéshez szükségünk lesz egy nagy jénai tálra vagy kacsasütő tálra. A lényeg, hogy fedeles legyen.

Hozzávalók:

100 g zabpehelyliszt
100 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
300 tönköly finomliszt
6-7 g (Himalája) só
fél zacskó szárított élesztő (4-5 g)
400 ml langyos víz

Egy tálban a száraz összetevőket kicsit keverjük össze, majd adjuk hozzá a vizet és keverjük össze. Nem kell dagasztani, csak éppen annyit keverjük, hogy összeálljon a massza.
Lefedve kelesztjük 12-14 órán keresztül. Általában azt javasolják, hogy ne olyan helyen ahol huzat van. Nálam a konyhapulton pihent éjszaka a fedett műanyag kelesztőtálban (valami hasonlóm van).
Reggel a sütőt 250 fokra előmelegítettem. A kacsasütő tállal együtt melegítettem a sütőt, hogy az is jó forró legyen, meg az amúgy se bírja egyből a 250 fokot, hanem szép fokozatosan jó ha melegszik. A tálat nem kentem ki semmivel. Attól, hogy forró sütőtálba kerül a kenyértészta, biztos, hogy nem fog beleragadni.
Erősen lisztezett munkafelületre kivettem a tésztát és kissé átgyúrtam, majd ahogy a videó is mutatja hajtogattam akárcsak egy borítékot. A hajtogatással lefele egy konyharuhára helyeztem. Én szögletesre és laposabbra formáztam, de természetesen kerek vagy ovális is lehet, vagy akár magasabb kenyeret is formázhatunk tetszés szerint. Magvakkal is megszórhatjuk, én nem tettem, nálam csak tönköly finomlisztes lett kívül. A konyharuhán a hajtogatással lefele pihen a tészta 15-20 percet, mire eléri a sütő a 250 fokot. A kacsasütőbe vagy jénaiba úgy tesszük bele a tésztát, hogy megfordítjuk, azaz a korábban alul levő hajtogatás ezúttal fölülre kerül. Lefedve megy a sütőbe 25-30 percre. Majd levesszük a fedelet és további 25-30 percet sütjük mérsékelve a hőmérsékletet 200 fokra.
Nekem méretes ovális kacsasütő tálam van és kb. a felét töltötte ki a kenyér, szóval nem kell hatalmas kenyeret sütni csak azért mert nagy a sütőtál. Szépen megtartja a formáját. Nekünk ez a mennyiség 2 főre elegendő volt, de természetesen süthetjük ennek az adagnak a dupláját, tripláját is No meg kedvünk szerint variáljuk a liszteket.

Még melegen tökmagolajjal tálaltam.