2013. január 29., kedd

Babatorták


Kristóf első tortáját nem akartam túlvariálni, inkább olyan összetevőkkel dolgoztam, amiket korábban már evett. Készült egy "csokis" minitorta túrókrémmel, banánnal-naranccsal és egy teljesen vegán (tejtermék- és tojásmentes) tortácska is, banános-rizskrémmel.


Mindkét torta esetében a tortalap vagy a muffin lényegében ez a vegán receptem alapján készült. Az ott leírt mennyiség feléből készült négy kisebb muffin vagy egy 16 cm-es tortácska.

Hozzávalók 4 db csokis muffinhoz vagy egy 16 cm-es tortához:
65 g fruktóz
25 g karobpor
60 ml tönkölyital (dm-ben kapható, akár rizstej is használható)
45 ml olaj (semleges, pl. napraforgó)
50 g tönköly finomliszt
1/2 tk foszfátmentes sütőpor

Szóval lényegében a csokis hatást karobporral értem el, ugyanis ez az ami kisbabáknak adható kakaó helyett és nincs élénkítő hatása. Az összetevőket kézi habverővel alaposan összekevertem majd előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.  Kissé morzsalékos lesz a torta tojás és tejtermék hiányában, de Kristófnak nagyon ízlett, meg nekem is :)
Krémnek túrót és joghurtot kevertem össze (150 g túró+ 75 g joghurt). Került rá és mellé bőven gyümölcs (banán és narancs).

Az alábbi teljesen vegán tortát meg a fenti összetevőkkel készítettem, csak a karobport liszttel helyettesítettem.  16 cm-es tortaformában sütöttem. A rizskrémhez vízben főztem 4 ek desszertnek/tejberizsnek való rizst (olyat ami kissé tapadós). Adtam hozzá 1/2 ek fruktózt. Amint megfőtt pürésítettem, hagytam teljesen kihűlni majd hozzáadtam egy fél banánt pépesítve (jó nagy banánnak a fele). Ezt a tortát viszont azonnal tálaljuk, a maradék másnapra megbarnul.