2012. augusztus 29., szerda

Vegán csokitorta ribizlivel és tonkababos karamellel


Hétvégén a Vegetáriánus Fesztiválon jártunk. Főzőversenyre neveztem egy vegán menüvel. Lakto vegetáriánus menüvel is lehetett nevezni, de bevallom úgy éreztem nagyobb kihívás az, ha vegán módra kell sütni/főzni, azaz mellőzni minden állati eredetű alapanyagot. Még a verseny előtti napon is bizonytalannak éreztem, hogy vajon jó ötlet volt-e. Azért, mert nem vegetáriánusként és főleg nem vegánként igazán kezdőnek érzem magam ezen a területen. A vegán konyha igazán izgalmas. Engem főképpen azért kezdett el érdekelni, hogy kisbabámnak tudjak változatosabban sütni-főzni, mert ugye náluk a tojást és tejet is kerülni kell.



Az én menüm a következő volt:
Fokhagymás cukkinikorong petrezselymes polentával
Vegán csokitorta ribizlivel és tonkababos karamellel

Második helyezett lettem, aminek én nagyon örülök :)




És akkor elsőként a csokitorta receptet hozom, mert azért valljuk be így van ez rendjén :)) dessert first.



Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 6 szelethez):

Torta:

130 g világos nádcukor
60 g kakaópor (20-22%os)
120 ml tönkölyital (dm-ben kapható, akár rizstej, mandulatej, szójatej is használható)
90 ml olaj
100 g tönköly finomliszt
1 csapott tk foszfátmentes sütőpor
1/4 kk só

Ribizli:
200 g ribizli


Karamell:
50 g világos nádcukor

csipet só
200 ml tönkölyital
1/2 tonkabab

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Elkészítjük a tortát: a nádcukrot, kakaóport, tönkölyitalt (vagy bármilyen egyéb növényi tejet) és az olajat összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sót és sütőport. Formába öntjük és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, amint nem tapad hozzá készen van. Ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.

Amíg a torta sül elkészítjük a karamellt. 50 g nádcukrot lassú tűzön olvasztjuk, amint kissé karamelles felöntjük a tönkölyitallal, adunk hozzá egy csipet, sót, reszelünk bele egy fél tonkababot és addig főzzük, míg besűrűsödik. 
A ribizli felét botmixerrel pürésítjük.
A tortát formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor áthelyezzük egy tálra, rákanalazzuk a pürésített ribizlit, megszórjuk a ribizlikkel. A karamellt ha már kihűlt érdemes felmelegíteni és úgy csurgatni belőle egy keveset a tortaszeletekre. 

A versenyre végül nem tortaszeleteket vágtam, hanem desszertgyűrűvel kör alakú süteményt. A karamellt meg nem mertem rátenni, mert féltem, hogy a hosszú órák alatt szétfolyik. Ezért a tortát 2 lappá vágtam és a karamell bele került. Illetve egy kevés került rá is, de amint a versenyen készült képen is látszik, azaz pont nem látszik...tényleg eltűnt! :) Bár tény és való, hogy nem főztem annyira sűrűre a karamellt mint az alábbi képen. De az ilyen karamell csak melegen jó. Ott meg órák hosszát tálalva volt az étel. Szóval köztes megoldás, de szerintem a lényeg így is érezhető volt.

Tervben van az, hogy bababaráttá tegyem ezt a csokitortát. Gyümölcscukorral, kakaó helyett karobporral, meggyel máris az lesz.



A napom fénypontja még az volt, hogy odajött hozzám egy lány és azt mondta tetszik neki a blogom. Hát kell ennél több?

Köszönöm, hogy itt jártok!