2012. augusztus 2., csütörtök

Jamie Oliver diós csokitortája


Nemrég Zizinél láttam ezt a fantasztikus csokitortát. Aztán rákerestem és itt találtam meg az angol verzióját. Zizi mogyoróval és mandulával sütötte, nekem nem volt itthon, úgyhogy dióval készült. Aztán kiderült, hogy Jamie tortája fele-fele arányban diót és mogyorót tartalmaz (egyrészt Zizi is említette, másrészt az angol receptben az van). Szerintem dió, mandula vagy mogyoróval is hihetetlen finom! És igen egyszerű, szóval szerintem bárki meg tudja sütni. Ami még igen fontos, hogy lisztmentes (gluténmentes).


Ezt vittem kollégáknak szerdán. És nem csak enyémeknek jutott, hanem Andris kollégáinak is. Tegnap este meg újrasütöttem mai vendégeimnek. Sepsiszentgyörgyi rokonaink érkeztek. Szerintem nekik is ízlett. Igazán krémes, puha, csupa csoki torta ez.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába)
225 g dió
1-2 ek kakaó
225 g étcsokoládé (én 60%osat használtam)
185 g puha vaj
75 g nádcukor
5 tojás (kisebb méretű, ha nagy, akkor 4 is elég)
csipet só



A sütőt melegítsük elő 190 fokra. 150 g csokoládét és a 225 g diót aprítóban őröljük meg (lisztszerű lesz). Ne használjunk puha csokit, mert az beleolvad az aprítóba. Adjunk hozzá 1 evőkanálnyi kakaót. A 185 g puha vajat, 75 g nádcukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá az 5 tojás sárgáját is. A tojások fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. A vajas masszát adjuk a dióshoz és keverjük homogénre. Spatulával dolgozzuk bele a tojáshabot. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral. Kanalazzuk bele a masszát. A maradék 75 g csokoládét darabolva nyomjuk bele a tortába. Süssük 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor már nem ragad hozzá, akkor készen van. Formában hagyjuk kihűlni. Szitálhatunk rá tálaláskor egy kevés kakaót.