2011. augusztus 22., hétfő

Csokicseppes shortbread egy pohár habos tejjel


A hétvégi melegben kevésbé volt kedvem sütni, de azért mégis elcsábultam egy kis édességre. Elvégre ünnepi hétvége volt, azt mondtam magamnak kirúghatok a hámból és nassolhatok :) Az ilyen össznépi megmozdulások mint március 15 vagy augusztus 20 kevésbé tudnak lázba hozni. Próbáltam is visszagondolni és talán már 4-5éve, hogy nem láttam a tűzijátékot. Mindig inkább külföldre utaztunk ilyenkor nyaralni, kihasználva a hosszú hétvégéket.
Olvastam arról, hogy Ízek sétánya van a budai rakparton és hát kissé kíváncsian gondoltam megnézem mit mutatnak ott gasztronómiai téren. Hát teljes kiábrándulás volt számomra, hiszen a programfüzet alapján nem lehetett kideríteni, hogy melyik stand hol van...nagyon össze vissza helyezték el őket, illetve elég nagy távolságra egymástól! Ember legyen a talpán aki a tömegben mindent végig tudna nézni. Hát nem is próbáltam meg. Aztán ugye ott volt az Ország tortája is, ami már a csapból is folyik. Hát eszem ágában sem volt megkóstolni. Inkább kürtöskalács vágyamat próbáltam volna kielégíteni, de ott hihetetlen hosszú sor állt. Aztán párommal kitaláltuk, hogy a tűzijáték utolsó perceiben állunk be a sorba és láss csodát, akkor csak 2-3 ember lézengett ott, tehát sikerrel jártunk. Az tényleg finom volt, talán az egyetlen dolog volt amiért megérte kimenni. No meg hát a több kilométernyi gyaloglás is jólesett. Hazaérve ki is számoltuk Google térképen, hogy mennyit sétáltunk és hát volt az 8.75 km. Szóval a napi mozgás is megvolt :)


No de térjek vissza a csokis shortbread-re. A shortbread a legegyszerűbb keksz a világon. Csak vaj, liszt és cukor kell hozzá. És sütni is csak 15 percet kell, ami a melegben még elviselhető.

Hozzávalók 45-50 darabhoz:
170 g vaj
80 g nádcukor
230 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g csokicsepp (étcsokoládé)

A puha vajat a cukorral és liszttel alaposan összedolgozzuk, hozzáadjuk a csokit. 2 téglatestet formálunk belőle (kb. 2-3 cm átmérővel) és folpackba csomagolva hűtőbe helyezzük félórára. Éles késsel vagy cérnával 3-4 mm-es szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 175 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hűtjük. 


Ebben a melegben legjobb ha egy pohár hideg tejjel fogyasztjuk. Én imádom a tejhabos tejet csipetnyi fahéjjal megszórva. Nekem a lentebb látható ikeás tejhabosítóm van, ami igencsak bevált. Ti szoktatok ilyet használni?


Készült GF recept alapján