2023. május 20., szombat

Túróhabos torta áfonyalekvárral


Még Húsvétkor készült ez a torta csak elmaradt, hogy írjak róla. Házi áfonyalekvár került bele zselé formájában, hogy jobb tartása legyen, ne áztassa el túlságosan a piskótát. 



Hozzávalók ( 18 cm-es tortához 8-10 szelet):

250 g házi áfonyalekvár 
50 g víz (ha sűrű a lekvár, ha nem, akkor 300 g lekvár)
1 lapzselatin 

3 tojásból kakaós piskóta recept ITT 

Krém:
500 g krémtúró 
300 g görög joghurt 
300 g tejszín 
3 ek. porcukor 
1,5 csomag zselatin fix 
1 tk. vanília kivonat 

A piskótát a fenti recept alapján 18 cm-es tortaformában megsütöm. Hagyom kihűlni majd 4 vékony lapot vágok. Púpos tetejét nem használom fel.
Elkészítem a zselérétegeket: a lekvárt a vízzel melegítem, a lapzselatint hideg vízbe áztatom pár percet, majd a forró lekvárhoz keverem. 2 darab 16 cm-es karikát töltök ki vele, úgy hogy folpackba kerül a zselé, abból könnyű lesz a tortára tenni.
Elkészítem a krémet is. A tejszínt kemény habbá verem. A krémtúróhoz keverem a joghurtot, zselatin fixet, porcukrot, vaníliát, végül spatulával beleforgatom a tejszínhabot.
Tortakeretbe fóliát teszek. Az alsó tortalapra teszem az egyik lekvárzselét, rá a krém 1/4-ét, majd jön a második tortalap, arra a krém második negyede, harmadik tortalap, arra a másik lekvár zselé, rá a krém 3. negyede, utolsó lap és a maradék krém. Hűtőbe pihen egy éjszakát. Majd eltávolítom a tortakeretet és a fóliát. Habcsókkal lehet diszíteni.