2023. január 22., vasárnap

Kristóf szülinapi tortája

 



Kristóf 11 éves lett. A tortájára a kedvencei kerültek: a programozás (a számsor egy feladvány :D), a margherita pizza, macaronok és a világtérkép.


Most először készítettem ilyen magas kerek tortát. A rubik kocka torta volt még pont ilyen magas, de az kocka lévén, szépen megállt.
Nagy segítségemre volt a tchiboban vásárolt extra magas tortakeret, mert pont 15-16 cm magas torta volt a terv. A világtérkèp stencil miatt muszáj volt ilyen magasnak lennie.
Fehércsokis krémmel burkoltam, stencilhez egy vajkrém biztos egyszerűbb lett volna, de azt a gyerekek nem szeretik.

A piskótához 6 tojásból kakaós piskóta 2 18 cm-es tortaformában és 3 tojásból sima piskóta készült 18-as tortaformában. Receptek itt és  itt.
A kakaósból 6 tortalapot használtam fel (2 vastagabb lapom megmaradt, de biztosra akartam menni), simából 5 darabot. Vékony lapokat vágtam, kevés krémmel kentem meg. 11 tortalapot használtam így fel.
Csokikrém: 400 g forró tejszín, 250 g étcsokoládé és 180 g tejcsoki. 
Sós karamell - nagyjábol 1 csapott evőkanálnyi minden lapra (legfelsőre már nem).
Fehér térkép+szürke burkoló: 150 ml forró tejszín + 450 g fehércsoki. 3 evőkanálnyit félretettem a térképnek, többibe pici fekete fractal gél festék került.
A térképet csak jól megdermesztett tortára szabad kenni, így is volt ahol leszedte a szürke burkolót.
Tetejére macaronok és marcipán laptop, egér, pizza. Andris készítette a marcipán figurákat és sokat segített a stencilt tartani.