2022. augusztus 27., szombat

Marhahússal töltött hagymák


Olyanoknak is ajánlom ezt a töltött hagymát, akik amúgy nem kedvelik a hagymát. Én is azok közé tartozom, mégis nagyon nagyon ízlett. Töltött hagyma receptet először Ottolenghi Plenty című szakácskönyvében láttam (az egy fetás, vega verzió), de nemrég Cserháti Tamara: Yalla! Tarts velem! - Kalandozások az izraeli konyhában szakácskönyvében egy darált marhahúsos verziót láttam.
Nem követtem teljesen a receptet, itt az én verziómat olvashatjátok, de Tamara receptje inspirálta.

Hozzávalók (12-14 töltött hagymához):

Töltelék:

400 g darált marhahús

1 paradicsom

csipet fahéj, szegfűszeg

1 púpozott tk . só 

bors

1 tk. őrölt római kömény 

4 ek. petrezselyem (1 nagy csokor)

4 ek. olívaolaj 

70 g basmati rizs

víz 


3 nagy vöröshagyma

1 tk. cukor

A töltelékhez az olívaolajon a marhahúst a fűszerekkel pirítani kezdem, hozzáadom a nagy szeletekre vágott paradicsomot, aprított petrezselymet és beleszórom a rizst majd felöntöm vízzel és 15 percet lassú lángon forralom. A végén egy krémes töltelék lesz, semmi víz nem maradhat. A paradicsomnak a héját én kihalásztam, a paradicsom darabokat összenyomkodom.

A hagymákat meghámozom, bevagdosom (alább van egy kép hogyan) majd bő sós vízben 20 perc alatt puhára főzöm. Kisebb hagymák esetében rövidebb idő elég lehet. A hagymákat szeleteire szedem, tehát kis hajószerűre. A külső nagyobb hagymahajókat fogom megtölteni, a hagyma közepét már nem. Egy-egy réteg hagymába 1 evőkanálnyi töltelék megy, majd egy olajozott tepsibe teszem. Megszórom 1 teáskanálnyi cukorral és előmelegített 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Utolsó 5 percben grill fokozatra kapcsolom a sütőt.

Friss kenyérrel vagy pitával tálalom.