2022. augusztus 17., szerda

Szarvasgombás, tejszínes burgonya gratin


Divatos nevén burgonya gratin, azaz egyféle rakott krumpli ez.
A szarvasgomba különleges ízt ad neki, innen is köszönöm várkudui szomszédainknak Eszteréknek a szarvasgombát! Ezúttal olajban eltett reszelt szarvasgombát kaptam.
Sok írás van arról, hogy a szarvasgombát nem jó hőkezelni, mert sokat veszít az ízéből. Mégis rengeteg recept van a neten, ahol különböző fogásokba belesütik.
Most ezt próbáltam ki, de aztán a végén tálaláskor friss szarvasgomba is került a tetejére, úgy tényleg intenzívebb az íze.


Hozzávalók (2-3 adaghoz, két kisebb tepsibe tettem):
750 g krumpli (hámozott mennyiség)
200 ml tejszín 
2 gerezd fokhagyma 
só 
bors
olajban eltett reszelt szarvasgomba 2 ek. (1 a masszába 1 ek a tetejére tálaláskor)
75 g parmezán, gruyère vagy grana padano sajt (2/3-a a masszába, maradék a tetejére)

A meghámozott krumplit karikázom, nem túl vékonyra, 3-5 mm vastagra. Bő sós vízben 6-7 percet főzöm. Leszűröm. A sajtot lereszelem. Elkészítem a tejszínes keveréket: egy tálba teszem a sajt kb. 2/3-át, a tejszínt, az aprított fokhagymát (fokhagymapréssel is lehet aprítani, vagy reszelve is jó), vegül a só, bors és a szarvasgomba is megy bele.
Olívaolajjal kikenem a kis tepsiket, beleállítom a szinte megfőtt krumplikat, a masszával nyakon öntöm, megy rá a maradék reszelt sajt. Nálam éppen grana padano volt. 200 fokon 15-20 perc alatt elkészül. Tálaláskor mehet rá extra szarvasgomba.