2019. november 18., hétfő

Citromtorta szülinapomra


Andris alkotását hozom ezúttal. Gyönyörű tortát kaptam szülinapomra. Ha így haladunk lehet, hogy 40 éves koromra a marcipános burkolást is kiérdemlem :D amit egyébként a gyerekeknek készít nagy türelemmel Andris. Belül puha kakaós vajas piskóta, mascarpones citromkrémmel töltve. Kívül vajkrém por ételfestékkel díszítve.



Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Kakaós piskóta az ITT leírtak szerint.

Citromkrémhez:
Lemon curd:
2 bio citrom leve és héja
170 g nádcukor
50 g vaj
3 tojás

+250 g mascarpone és 200 ml tejszín kemény habbá verve+1/2 zselatin fix

Vajkrém:
150 g tojásfehérje (kb. 5 tojás fehérje)
300 g cukor
450 g vaj


A piskótákat a fenti linken leírtak szerint két darab 18 cm-es tortaformában megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk egyforma vastagságú lapokra (púpos tetejét levágjuk). A cél 4 egyforma vastagságú tortalap.
A citromkrémmel folytatjuk. A citromokat alaposan megmossuk, héját egy lábosba reszeljük, levét belefacsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vajat majd lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a vaj és cukor elolvad. Levesszük a tűzhelyről. Közben kézi habverővel 3 tojást kissé felverünk és még a langyos citromos keverékhez öntjük. Visszatesszük lassú tűzre és kevergetjük amíg besűrűsödik a krém (10-15 perc). Végül átpasszírozzuk, hogy teljesen sima krémet kapjunk.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hozzákeverjük a mascarponet robotgéppel, spatulával pedig óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot és a zselatin fixet.
Az alsó tortalapot tortakarikába helyezzük, azt fóliával kibéleljük, hogy később könnyebb legyen eltávolítani a tortakarikát. A lapra megy a krém 1/3-a majd következnek sorra a tortalapok és krém. Fontos, hogy legfelülre megfordítva egy alj tortalap kerüljön, tehát nem vágott, hogy ne legyen morzsás a torta teteje.
A vajkrémhez gőz fölött a tojásfehérjéket a cukorral kézi habverővel kevergetjük, míg 85 fokos lesz. Ennek hiányában, addig míg a cukor teljesen elolvad. Ez viszonylag sok időt vesz igénybe. Átöntjük a meleg cukros tojásfehérjét egy nagy tálba és robotgéppel magas fokozaton kemény habbá verjük. Aztán adagonként hozzáadjuk a majdnem szobahőmérsékletű vajat. Ekkor már a robotgép legalacsonyabb fokozatán dolgozunk. Szép habos krémet fogunk kapni. A tortát kívülről ezzel burkoljuk. Por alapú ételfestékkel díszítjük. Ha a krémet hűtőbe tennénk, akkor meg fog dermedni, felhasználáskor gőz fölött melegítsük kenhető állagra (ha még azzal dekorálnánk később). A vajkrém receptje a Hangulatfüggőből van (kisebb változtatással)