2019. május 7., kedd

Eperhabos torta ruby csokoládéval, macaronokkal



Anyák napjára készült ez a torta. Belül öt réteg puha kakaós piskóta, közötte joghurtos eperhab és ruby csokoládé. A ruby csokoládé a negyedik fajta csoki a tejcsoki, étcsoki és fehércsoki mellett. Természetesen rózsaszínű. A Callebaut márka ruby csokoládéja nagyon finom, bogyós íze van, selymes, könnyű vele dolgozni. A zöld csoki ezúttal nem természetes, hanem fehér csokoládét színeztem meg egy kevés ételfestékporral. A rózsaszín mellé jól passzol a zöld. Matcha porral vagy spirulinával természetes alapú zöld csokit is keverhettem volna, csak sajnos most egyik sem volt itthon.


Hozzávalók (18 cm-es tortához 10-12 szelethez):

Kakaós piskóta: nálam 5 tojásból készült, mert biztonsági játékos vagyok, szeretem, ha bőven van szép egyenes felület, amiből a tortalapokat vágni tudom, a púpos teteje így megmaradt):

2 darab 18 cm-es tortaformába:
5 nagy tojás
10 ek. (nád)cukor
10 ek. olaj/kókuszolaj
5 ek. holland kakaó
6.5 ek. (tönköly) finomliszt
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor

Eperhab:
650 g eper
4 ek nádcukor
1/2 vaníliarúd

150 g görög joghurt
200 ml tejszín
6 lapzselatin

Vaníliakrém:
200 g mascarpone
200 ml tejszín
1 ek. (nád) porcukor

200 g ruby csokoládé
100 g fehér csokoládé
zöld ételfesték
macaronok


A kakaós piskótához sütőpapírral kibélelek két 18 cm-es kapcsos törtaformát. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat majd adagonként az olajat. Itt végig robotgéppel dolgozom. Félreteszem a robotgépet és spatula segítségével óvatosan beleforgatom az átszitált liszt-kakaó-sütőpor keveréket. Elosztom a masszát a két formába (egyikbe egy picivel többet teszek, mert egyikből 2 másikból 3 szép lapot akarok vágni) és nagyjából 30 perc alatt megsütöm.
A macaronokat akár napokkal korábban meg lehet sütni, cukorszirupos verziót sütöttem ez a recept alapján. A zöldekhez kevés ételfestéket adtam.
Közben az eperkrémhez a megtisztított epret a cukorral és vaníliával egy lábosban néhány perc alatt összeforralom. Kiveszek nagyjából fél deciliternyi szirupot (maradjon 550 ml eper). A maradékot leturmixolom és átpasszírozom, hogy ne legyen magvas. Hagyom teljesen kihűlni.
Ha kihűlt a tortalap, akkor 5 egyforma vastagságú tortalapot vágok. Nekem ez az eszköz nagy segítségemre van ilyenkor.
Elkészítem a vaníliakrémet: a mascarponet a porcukorral egy spatulával összekeverem. A tejszínhabot kemény habbá verem, majd több adagban a spatulával a mascarponehoz dolgozom. Felhasználásig hűtőben tárolom.
Folytatom az eperhabbal. A tejszínt kemény habbá verem. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe teszem. Az eperszószból 4 evokanálnyit felforrosítok. Ehhez keverem a beáztatott lapzselatinokat. Alaposan elkeverem majd a maradék eperszószhoz keverem. Hozzáadom a joghurtot is, majd óvatosan spatulával a tejszínt is hozzákeverem. Hűtőbe teszem. 
A ruby csokoládéból 100 grammot megolvasztok.


Jöhet a torta összeállítása. Egy tortakeretbe teszem az alsó tortalapot, körbe kibélelem egy fóliával (ettől könnyebb lesz szétválasztani dermedés után), meglocsolom a félretett epersziruppal (3 teáskanálnyi kerül minden tortalapra). Csurgatok rá vékonyan egy kevés ruby csokoládét (1 púpozott teáskanálnyi) majd a habzsákba töltött vaníliakrémmel körbenyomom a torta szélét (ezt azért teszem, hogy fehér rész látszódjon, elrejtve maradjon az eperkrém). Középre megy az eperkém (160 g). Folytatom ezt addig míg az utolsó, ötödik tortalap is a tortára kerül. Éjszakára hűtőbe teszem dermedni. A maradék vanília és eperkrémeket dobozokba a hűtőbe teszem. A vaníliakrémmel másnap burkolni fogom a tortát, az eperkrémből tettem a macaronokba. Kevés maradt mindkettőből, de a biztonság kedvéért ennyit érdemes készíteni.
A csokidíszeket Ötvös Zsuzsanna, azaz Praliné Zsuzsi Kreatív desszertiskola könyvében található leírás alapján készítettem. Az oldaldíszekhez a megolvasztott csokiból egy 5 forintos érményit kanalaztam egy sütőpapírra, majd egy kanálvég segítségével csíkot húztam, ettől amolyan csepp alakja lett. A csokivitrolához nagyobb felüleletre kentem a sütőpapírra olvasztott csokit és néhány csipesszel összefogtam, vitrola formát adtam neki. Dermedni hűtőbe tettem.
Másnap ha a torta megdermedt, akkor elválasztom a tortakerettől majd a mascarpones vaníliakrémmel körbeburkolom, a tetejét is megkenem. Jöhet a macaronok töltése majd a torta diszítése a macaronokkal és csokidíszekkel. A díszítés csakis tálaláskor kerüljön rá, a macaronokat is frissen töltsük mert az eperhab és a vaníliakrém is el tudja áztatni 1 éjszaka alatt. Ha előre akarunk dolgozni (mármint fontos, hogy 1 nappal a tálalás előtt készen legyen dekorostól a torta), akkor a mascarponés krém helyett vajkrémet kell készíteni és eperhab helyett Ruby csokoládé ganache kerüljön a macaronba.