2017. szeptember 14., csütörtök

Diós-vaníliás torta


Maja barátnőm szülinapjára készült ez a torta. Kakaós vajas lapok között sós karamellszósz, vaníliakrém és diógrillázs.


Hozzávalók (18 cm-es tortához 8-10 szelethez)

Kakaós tortalap EZ a recept alapján. Ezúttal kicsit vékonyabbra vágtam a tortalapokat (4 tortalap kell), így több felesleg maradt, de az jól jön pohárdesszertekhez vagy csak egyszerűen kávé mellé.

Sós karamell  és vaníliakrém ITT (sós karamellből maradt meg, viszont a vaníliakrémhez 400-400 g mascarpone és tejszín kellett)

Diógrillázs: 150 g cukor + 200 g pirított dióbél

A diógrillázshoz a diót száraz serpenyőben megpirítom. Egy lábosban a cukrot magas lángom égetem, akkor jó, ha a cukor teljesen elolvad, de még csak aranybarna a folyadék. Ekkor leveszem a lángról és gyorsan hozzáadom a diót és alaposan összekeverem. Egy sütőpapírra rákanalazom a cukros diós és próbálom eloszlatni, hogy minél gyorsabban kihűljön. Ha már kihűlt, akkor aprítógépben darálom. Az égetett cukortól ropogós lesz a dió. Hagyhatunk nagyobb darabokat is benne.

Ha készen van a 4 tortalap, a sós karamell és a vaníliakrém is, akkor összeállíthatjuk a tortát. Az alsó lapra 2 evőkanálnyi sós karamellt oszlatok el (érdemes kissé átmelegíteni a karamellt, hogy folyós legyen). A vaníliakrém nagyjából felét habzsákba teszem (ebből tanulva most beszereztem egy nagyot, mert macerás sokszor újratölteni) és az alsó tortalapot körbe pöttyözöm. A torta közepére kanalazom a krémet és elsimítom (pöttyözés plusz középen a krém kenve a krém negyedét jelenti). Érdemes mérleget használni, hogy nagyjából egyforma mennyiségek kerüljenek a tortalapok közé. Megszórom 2-3 evőkanálnyi grillázzsal. Jöhet a második tortalap, rá sós karamell és vaníliakrém és a diógrillázs. Ugyanezt megismétlem a maradék tortalapokkal is. A tetejét végig pöttyözöm a krémmel és megszórom darált grillázzsal. Tálalás előtt érdemes 1-2 órát hűteni, hogy összeérjenek az ízek.