2017. május 29., hétfő

Világbéke csokis keksz


Nagyon frappáns nevet talált ki Dorie ennek az egyszerűen fenomenális csokis keksznek, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. World Peace Cookie. Hát ez az!
Lentebb az én verziómat találjátok. Lehet ezt még tovább fokozni egy kis olvasztott csokival, vagy összeragasztani nutellával, vagy akár sütés előtt megszórni M&Ms cukorkával.
Különlegessége még az, hogy tojásmentes.


Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):
160 g puha vaj
180 g világos nádcukor (vagy kristálycukor)
170 g tönköly finomliszt
2 ek. holland kakaópor (20-22%-os), 30 g
1/2 tk. szódabikarbóna
2 csipet só
140 g süthető csokicsepp (étcsokoládé)

Minden alapanyagot érdemes előre kimérni. A puha vajat a cukorral habosra keverem robotgép segítségével. Ez a folyamat akár 5 percet is igénybe vehet. Fontos, hogy a cukorszemcsék olvadjanak. Ha lusták vagyunk, akkor fele cukrot kissé megdarálva, máris gyorsabban habosodik a vaj :) Hozzáadom a lisztet, kakakót, szódabikarbónát, a sót és a csokicseppeket. A robotgéppel csak éppen összedolgozom a masszát. Nekem nem állt össze gombóccá, de az se baj. Kettéosztom a masszát, majd folpackra kanalazom és ott szép hengerré formálom. Olyan 4 cm átmérőjű legyen. Itt jön a várakozós rész. Legalább 3 órára hűtőbe kell tenni a tésztát, hogy megdermedjen. Fagyasztóval kicsit lehet gyorsítani, de úgy is 1.5-2 órát pihennie kell. Viszont a jó hír az, hogy hűtőben eltölthet akár 1-2 napot is így a massza és akkor sütöm meg, amikor éppen ráérek.
A sütőt előmelegítem 165 fokra (légkeveréses). A tésztahengert kiveszem a hűtőből és kicsomagolom. Éles késsel nagyjából 1 cm vastag hengereket vágok. Kell hozzá a jó kés, illetve határozott mozdulattal kell vágni a megdermedt tésztát. Persze az se baj, ha morzsálódik, sütéskor helyrejön az. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a nagyjából 1 cm vastag korongokat. Kicsit távolabb teszem őket egymástól (nálam 4*4=16 keksz fér el egy nagy tepsire) és 12 percig sütöm. 12 perc után még "nyersnek" tűnhetnek, de kihűlve szépen megdermednek.
Melegen még puha, törékeny, de úgy is nagyon finom! :)


Recept innen