2017. május 1., hétfő

Habos pite citromkrémmel


Egy klasszikus citromos habos pite (lemon meringue pie). A citromkrém (lemon curd) inkább citrompuding. Kellemesen savanykás, habos édesség ez. Egyszerűen elkészíthető, kissé időigényes a puding főzése miatt. Következőre talán kisebb formában sütném, hogy magasabb legyen.


Hozzávalók (12 szelethez - 32 cm-es piteformába - kisebb formában magasabb lesz):

A tésztához:
200 g tönköly finomliszt
150 g vaj/margarin
2 ek. (nád) porcukor
1-2 ek. hideg víz

Citrompuding:
300 g nádcukor
100 g kukoricakeményítő
5 tojássárgája (M-es)
4 citrom leve (120 ml)
4 kezeletlen citrom reszelt héja
450 ml hideg víz
60 g vaj/margarin

Tojáshab:
5 tojásfehérje (M-es)
250 g nádcukor
1 tk. vaníliakivonat


A pitetésztához a hideg vajat és a lisztet összemorzsolom. Alaposan eldolgozom, hozzáadom a porcukrot és a vizet. Gombócot formálok. Hűtőbe teszem 10-20 percre.
Elkészítem a cutrompudingot. A tojássárgákat egy kevés vízzel elkeverem. Egy másik tálkában a kukoricakeményítőt keverem csomómentesre a maradék vízzel. Egy lábasba öntöm a keményítős vizet, tojássárgákat, citromlevet, héjat és nádcukrot. Közepes lángon állandó kevergetés mellett melegítem. A végén alacsony lángon besűrítem. Elzárom a tüzet és hozzáadom a vajat/margarint. Sűrű szűrőn átszűröm.
A pitetésztát kinyújtom és a piteformába helyezem, úgy hogy az oldalát is elfedje. Villával megszurkálom és előmelegített 180 fokos sütőben elősütöm 15 perc alatt. (bab, vagy rizs mehet bele. vakon sütjük - én sokszor csak az oldalához teszel egy kis alufólia kígyót, nem fog lefolyni a széle)
Amíg sül elkészítem a tojáshabot, közben kevergetem a hűlő pudingot.
A tojásfehérjékhez apránként adagolom a cukrot és robotgéppel kemény habbá verem, hozzáadom a vaníliakivonatot is. A hab legyen jó kemény.
Ha elősült a pitetészta rákanalazom a citromkrémet, majd óvatosan ráteszem a tojáshabot. A hőfokot 170-re mérsékelem és nagyjából 20 perc alatt megsütöm a pitét. Szeletelés előtt érdemes jól lehűteni.


Recept kisebb alakításokkal innen