2017. március 27., hétfő

Túró rudi torta puha vajas piskótával


Március elején készült Andris szülinapjára egy túró rudi torta. Kristóffal sütöttük a vajas kakaós piskótát és ő készítette a marcipán dekorációt. 


Hozzávalók (20 cm-es tortához, 10-12 szelethez):

Kakaós tortalap receptje ITT. A leírt recept szerint két 18 cm-es formában készül a tortalap. Ha kihűlnek ketté vágom, úgy hogy a púpos tetejét nem használom fel. A túró rudi tortához 4 darab 2-3 cm vastag tortalapra lesz szükség.

Töltelék:
750 g túró (érdemes krémesebbet választani)
200 g zsírós tejföl
140 g porcukor
1 nagy kezeletlen citromnak a reszelt héja
2 vaníliarúd kikapart magjai
2 zselatin fix
300 ml tejszín kemény habbá verve

Csoki nálunk csak a tetejére került, de ha van otthon, akkor a tortalapokra is lehet csurgatni belőle (100 g étcsoki+50 ml tejszínt használtam)

100-200 g marcipán dekorációhoz


A tortalapokat akár előző napon is meg lehet sütni, a fentebb linkelt recept szerint. Négy tortalapra lesz szükségünk.
A krémhez a túrót a tejföllel és a porcukorral összekeverem. Hozzáadom a citromhéjat, vaníliamagokat. Hozzáadom a zselatint is. Érdemes botmixerrel dolgozni, hogy a zselatin ne csomósodjon. Végül spatulával óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.
Egy tálra helyezem a tálaló kartont (arany színűt szeretek használni, de bármilyen kör alakú karton jó, azzal könnyű lesz a kész tortát mozgatni). Egy jó magas tortakeretet a kartonra helyezek és kb 20 cm-re állítom. Belehelyezem a legalsó tortalapot és nagyjából ahhoz képest 1-2 cm ráhagyás legyen, hogy a krém a lapokat is elfedje. A krémet négy részre osztom. Minden lapra kerül egy adag krém. Éjszakára hűtőbe teszem dermedni.
A csokimázhoz a forró tejszínhez keverem a csokit. Ganachet készítek. A csoki tálalás előtt nem sokkal kerül a tortára. Ha valaki több csokit szeretne a tortába, akkor mehet a lapokra is a csokiból (természetesen, akkor több csokoládéra lesz szükség)
A marcipán figurákat előző napon is el lehet készíteni és egy vágódeszkán lehet tárolni. Érdemes letakarni, hogy ne száradjon. A marcipán csak tálaláskor kerüljön a tortára, mert a túróval érintkezve olvadni fog és lecsúszik.